Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
vitamin
  • isim, biyoloji Besinlerde bulunan, vücutta genellikle yapılmayan, yağda veya suda çözünebilme özelliği olan, eksikliği veya fazlalığı çeşitli hastalıklara yol açan maddelere verilen genel ad
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
vitamin

Canlıların yaşamlarını düzenlemeye yarayan ve yoklukları türlü sayrılıklara yol açan karışık yapılı organik bileşikler sınıfı.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
vitamin

İnsan ve hayvanların sağlığı, büyümesi, her türlü verim gücü, üremesi ve normal metabolizmanın sürmesi için eser miktarda gerekli olan, genellikle organizma tarafından sentezlenemediği için besinlerle dışarıdan alınan ve genellikle bir koenzim bileşeni olarak işlev gören organik maddeler.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
vitamin

Birçok metabolizma olayları için çok az miktarda gerekli olan ve bitkilerle alçak yapılı hayvanlar tararından sentezlenen, yüksek yapılı hayvanların besin yolu ile aldıkları çeşitli organik bileşikler. A, B, C, D, E, K vitamini vb. gibi çeşitleri vardır ve sadece birisinin yokluğu hastalık sebebidir.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
vitamin

Vücuttaki fizyolojik ve metabolik işlevler için gerekli olup, hayvansal ve bitkisel besinlerle organizmaya giren, bir bölümü yağda bir bölümü suda eriyen, eksikliğinde çeşitli hastalıkların geliştiği bir grup organik maddelerden herhangi biri.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
vitamin

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
vitamin

(Lat. vita = hayat), Yardımcı bir besin maddesi olup azlığı, bazen de çokluğu hastalık meydana getirir.

Vikipedi
Vitamin

Vitamin sözcüğü Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü kastetmektedir. Zira o dönemde tüm vitaminlerin amin oldukları sanılmaktaydı. Bugün yanlış olduğu bilinmektedir.

Vücudumuz için mutlaka gerekli olan ve vücudumuzdaki katalizör görevli en basit organik maddelerdir .Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar.

Vitaminler vücutta "yakılmaz", yani vitaminlerden doğrudan enerji (kalori) alınmaz. Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın kan dolaşımında sürekli mevcut olmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozu zararlı olabilir. Özellikle vitamin A ve D'nin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az miktarda depolanır. Bazı vitaminler ise büyük ölçüde karaciğerde depolanır. Örneğin karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir ve karaciğerin D vitamini deposu dışarıdan hiç D vitamini almayan bir kişi için genellikle 2-4 ay kadar yeterlidir.

Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı nispeten düşüktür. Bu, özellikle B vitaminlerinin birçoğu için geçerlidir. B kompleks vitaminleri eksik alan bir kişide bu eksikliğin belirtileri bazen birkaç günde ortaya çıkar. B vitamini bunun dışındadır, çünkü B'nin karaciğerdeki deposu kişiye bir yıl veya daha uzun süre yetebilir. Suda çözünen bir başka vitamin olan C vitamininin yokluğu birkaç haftada belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt hastalığı ise 20-30 hafta içinde ölümle sonuçlanabilir.

Vitamin (anlam ayrımı)

Vitamin kelimesi aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Vitamin
  • Vitamin (grup), müzik grubu.

"vitamin" kelimesinin kullanım örnekleri.

Geleneksel Akdeniz tipi, doymuş ve trans yağ tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doğal besin maddelerinden alınan vitamin E tüketiminin artırılması, B12 alımının artırılması, multi-vitaminler kullanılıyorsa demir ve bakır gibi ağır metalleri içeren vitamin komplekslerinden kaçınılması, alüminyum içeren ürünlerin ve ilaçların kullanımından kaçınılması ve aerobik egzersizin artırılması önemli.

Acı kayısı çekirdeğinden üretilmiş, Vitamin B17 olarak bilinen yada Amigdalin dediğimiz madde.

Arı Poleni içinde bulundurduğu birçok vitamin ve aminoasitler ile tarihin en eski besin takviyelerinden biri olarak bilinmektedir.

Dolguların içerdiği kollojen katkısı bölgeyi hacimsel olarak tedavi ederken, ek olarak içerdiği protein, vitamin, aminoasitler bu bölgede ve cilt dokusunda iyileştirici ve tedavi edici etki yapmaktadır.

Alzheimer hastalığında risk belirleme için yapılacak olan ilk adım hasta anamnez fiziksel muayene, hafıza değerlendirilmesi sağlayan nöropsikolojik testlerle beraber beyin görüntülenmesi ve kan sayımı, karaciğer fonksiyonları, vitamin B12, folik asit, tiroid testlerini içine alan kan tetkikleri yapılmasıdır” diye konuştu.

Genellikler kansızlık, uyku apne sendromu, tiroidin yavaş çalışması, vitamin eksikliği gibi nedenler uyku hali, uyuklama isteği nedeni olabilir” diyor.

Ancak bazı kişiler b12 ağrılıklı beslendikleri taktirde bir türlü vitamin değerlerini yükseltmezler.

Tırnaklardaki beyazlık genellikle vitamin ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklansa da asıl sebebinin araştırılıp bulunması ve önlem alınması önemlidir.

Çünkü etin yüksek ateşe maruz bırakılması sonucunda b1, b6, b12, folikasit gibi birçok vitamin kaybına sebep olduğu gibi aynı zamanda proteinin de denatüre olmasına neden olmaktadır.

Aziz Ekşi, meyve sıkıldığında vitamin ve minerallerin posada kaldığı ve azaldığı görüşünün, kulaktan dolma bir deyiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Endokrinolojik hastalıklar içinde toplumun önemli bir kısmında bulunan tiroit hastalıkları ve vitamin D eksikliği hakkında bilgi veren Aksoy, tamamlayıcı ve alternatif tıp kavramının ne olduğunu ve doğurabileceği sorunları detaylı olarak anlattı.

Vitamin kapasitesi Yüksek miktarda A Vitamini içeren eğrelti otu, göz sağlığı için harika bir bitkisel kaynaktır.

MİNERAL VE VİTAMİN KAYBINA DİKKAT Mayasante Poliklinik Direktörü Medikal Estetik Hekimi Farmakolog Dr.

Sağlık açısından vitamin deposu olduğu belirtilen şerbet, mideyi rahatlattığı ferahlık da veriyor.

Bu tahlillerde özellikle Vitamin B12, folik asit, serum demir, ferritin ve Vit D3 bileşenlerinin seviyelerinin incelendiği belirtildi.