Kelime tanımını bul

Vikipedi
Whisky (müzik grubu)

Whisky, 1979 yılında Kamil Özaydın tarafından İstanbul'da kurulan rock grubudur. Türkiye'de ilk Hard Rock ve Heavy Metal sounda sahip müzik grubudur.

Kuruluş ve ilk yıllar

Kamil Özaydın Şubat 1957'de İstanbul'da doğdu. İlk gençlik yıllarından beri Rock müziğe tutkundu. Bu tutkunun planlarını liseden sonra uygulamaya başladı ve Whisky'yi kurdu. Grubun ilk üyeleri Ümit Altın (Gitar), Nevzat Özkıranatlı (bas) ve Erhan Şakar (vokal ve gitar)'dan oluşmaktadır Daha sonra Erhan Şakar'ın ayrılmasıyla gruba Serdar Coşkulu dahil oldu. Ayrıca basa da Faruk İkikat geçti. İstanbul'da bir arkadaşlarının bodrum katı çalmak için bulabildikleri tek mekandı. Birçok demo kaydettiler. Kamil'in arkadaşı Ahmet Dağaşan'ın gruba söz yazımında yardım etmeye başlamasıyla kıpırdanmalar başlamıştı. Şarkılar bir şiirsellik kazanmaya başlamıştı. Yoğun çalışmalar grubu 1983 bir dizi konserlere çağrılmasını sağladı. Bu konserler, Whisky'nin Türkiye Rock Tarihinde gerçekleştirdiği birçok ilkin başlangıcıydı. Grup bu konserin ardından bir çıkış yakaladı. Bu konserleri verirlerken gitarist Faruk İkikat gruptan ayrıldı ve gitarist Ümit basa geçti. (Bateri Kamil, Bas Ümit, Gitar Serdar) Kış ayları yaklaştığında prova yaptıkları bodrum katına kömür konması gerekiyordu ve bu durumda orada çalamayacaklardı. Prova mekanı için çalışmalara başlayan grup kiralık bir kayıt stüdyosu buldu. Ayrıca o stüdyoda hiç yapamadıkları kayıtları yapıp TRT denetleme kuruluna yollamayı kafaya koymuşlardı. Bak Biz Genciz isimli parçalarını kaydedip yolladılar eğer TRT'den onay gelseydi televizyona çıkıp geniş kitlelere ulaşma imkanı bulacaklardı. Şarkı onaylandı fakat grup isimleri Whisky olduğu gerekçesiyle onay alamadı. (Fakat daha sonra çok kanallı dönemde diğer kanallar bu şarkıları yayınladılar) Grup bu olaydan sonra radikal bir karar alıp isimlerini Yüzdeyüz olarak değiştirdiler. Bu isimle TRT onay verdi ve onların şarkılarını televizyonda çalmaya başladı.(Daha sonra grup eski ismini geri alacaktır.) 1984 yılında Ümit'in askere gitmesiyle Kamil bateriyi bırakıp basgitara geçti ve yeni bir baterist buldular. Fakat sonra o bateristin uyum sağlayamaması gerekçesiyle gruptan ayrılmasından sonra Filip Sümbülkaya baterist olarak alındı ve kısa bir zaman sonra Engin Tümer ikinci gitarist olarak katıldı. Türkiye'nin ilk hardrock sound'lu kaseti "Babaanne"yi bu yıl çıkardı.

Konserlerde, gazetelerde, dergilerde hep Whisky vardı. 'Bak biz genciz' tek kanallı TV ekranında sürekli gösteriliyordu. Rock'un önü Whisky ile açılmıştı. Bu canlılık 1987'ye kadar sürdü.

Babaanne: 1984 - 1991

1986 yılında Piccatura Müzik aracılığıyla çıkarıldı. Hard Rock/Heavy Metal soundlu bir albümdür ve bu yönüyle Türk Rock müzik piyasasında bir ilk niteliği taşır. Büyük bir boşluğu doldurmuştur. Ancak albüm çalışmaları için stüdyo ile konuştuklarında ellerinde yeterli paralarının olmadığını albümü kaydettikten sonra ödeyebileceklerini söylemişlerdi fakat kayıtlar bitmesine rağmen parayı toplayamamışlardı.1986 yılına kadar albümün kaydını stüdyodan alamadılar. Albümde çoğunlukla sosyal temalar ve kuşaklar arası çelişkiler işlendi. Tüm parçalar TRT denetim kurulundan onaylıdır. Bu albümle topluluk ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi. Engin Tümer albüm sonrasında bu gruptan ayrıldı.Zaten grupta çok bir yeri yoktu. Sadece iki parçaya gitarıyla eşlik etti. Araya askerliklerin girmesiyle topluluk üç yıl kadar faaliyetlerine ara verdi. Askerden döndükten sonra Kamil bestelerini daha rahat yapabilmek amacıyla bas yerine gitar çalmaya başladı. O sıralar Kamil Pentagram'dan ayrılan Ogün Sanlısoy ile görüşüp onu gruba katılması için ikna etti fakat bir süre sonra Ogün Sanlısoy da müzikal tarzlarının ters düştüğünü bahane ederek gruptan ayrıldı. Ardından grup yeniden dağıldı fakat Kamil yeniden kurmaya kararlıydı. O sıralar davulunu yeni eline almış Alpay Şalt ile tanıştı ve onu gruba davet etti. Alpay'da grubun çalacak bir mekan bulmasına,Kadıköy'de bir dükkân kiralanmasına ön ayak oldu. 4 parçalık bir demo yayınladılar (ilkbahar, yaz, sonbahar, kış). Bu albümde Kamil hem bas hem elektrogitar çaldı davulda Alpay Şalt vardı.

Ateş Suyu: 1991 - 1996

1991'yılında Whisky'in mağazasına gitar teli gibi ihtiyaçları için gelen bir genç ile konuşan Kamil, ona basgitar çalmayı tavsiye etti. Genç ise elektrogitar çaldığını söyleyerek reddetti. Bunun üzerine Kamil ondan elektrogitarıyla bir demo kaydetmesini söyledi. Kaydedilen demoyu beğenen Kamil bu genci gruba davet etti. Bu gencin adı Arif Deniztoker'di ve Whisky'nin yeni gitaristi oldu. Çok kısa bir süre sonra da Kamil basçı Tolga ile tanışıp onu gruba aldı. Aynı yıl Kamil'in gazeteci arkadaşı Bülent Şar grubun menajerliğini üstlendi ve bu sayede gruba televizyon kanallarında çalma fırsatı doğdu tekrardan. Bu kadro ile demo kayıtları çok kanallı televizyonda çalmaya başladı. Daha Sonra basçı Tolga gruptan ayrılınca bas ve vokaller Serdar'a kaldı.

1991 yılında yapılmış besteleri kaydetmek için tekrar stüdyolara girip yoğun bir programla çalışmalara başladılar. (Binnaz ve Dön Geri) Fakat Serdar'ın askerlik için gruptan ayrıldı ve yerine Çağatay Ateş geldi. Binnaz isimli şarkılarına bir klip çektiler. Bu klipte Kamil kendini canlı canlı yakmıştı. Bu hareketi gerçekten de ilgi çekmeyi başarmıştı. Serdar askerlikten dönünce 2 şarkı daha kaydettiler (Cadı ve Cumartesi).

1993 yılı başında ikinci albüm çalışmalarının sonuna gelirken topluluk kurucusu Kamil Özaydın'ı beyin kanaması sonucu kaybetti(17 mayıs 1993). Topluluk kısa bir aradan sonra yarım kalan kayıtlarını tamamlayıp 1994 yılında Kamil Özaydın anısına "Ateş Suyu" albümünü onun anısına piyasaya çıkarttı.

Ateş Suyu, 1994 yılında Yüzdeyüz Müzik Ltd. Şti. aracılığıyla çıkarılan bir albümdür. Hard rock sound'unun korunduğu albüm genellikle aşk temalarını işliyordu. Albüm sonrası birçok ilde tanıtım konseri verildi. İkinci albümün hemen ardından üçüncüsünün çalışmaları başladı. Nihayet 1996 yılında "Güneşin Tahtı" adlı albüm piyasaya çıktı.

Güneşin Tahtı 1996 - 1998

Güneşin Tahtı, 1996 yılında Mega Müzik aracılığıyla çıkarıldı. Albümdeki parçaların geneli felsefik temaları içermektedir. Dünya isimli parçada ise rock müzisyenlerinin çevreye olan duyarlılıklarının kanıtı gibidir. Bu albümde Yak bizi, Dünya ve Ayna isimli parçalara klip çekilmiştir. Yak Bizi şarkısı Kamil'e ithaf edildi. Şarkı ve klip çok olumlu tepkiler aldı. Albüm kayıtlarından sonra Arif Deniztoker askere gittiğinden dolayı gruptan ayrılmış yerine (çalışmalara ara vermemek amacıyla) Taner Keleş alınmış ve konserlerde Whisky ile boy göstermiştir.

Dünyanın Kapısı: 1998 - 2000

1998'yılında Çağatay Ateş'in gruptan ayrılmasıyla gruba Soner Özyurt dahil oldu. Grup ekonomik sorunlarını biraz hafifletmek amacıyla bir bar açtılar ancak 10 günlük performanslarının sonucunda bara yeterince müşteri çekemediler ve bar işinde battılar. Ardından Soner yurtdışına gittiği için onun yerine Ferhat Hasanoğlu'nu aldılar. Dünyanın Kapısı için stüdyoya girdiklerinde karoları şu şekildeydi; Arif Deniztoker(gitar), Serdar Cokuşlu (gitar ve vokal), Alpay Şalt (Davul), Ferhat Hasanoğlu (bas). Dünyanın kapısı 1998 yılında mega müzik aracılığıyla çıkarıldı. Unplugged tarza sahip olan bu albüm için hem yeni şarkıları hem de eski şarkıların akustik versiyonlarını kaydediyorlardı.

=