Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, matematik Bir cismi uzaydan ayıran dış ve yaygın
bölüm, satıh, yüz (II)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Matematiksel olarak iki boyutla gösterilen ve evrelerin değme sınırlarını belirlediği varsayılan geometrik kavram.
Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü
Sinema/TV. Yan yana çatılarak bezemin çeperlerini ortaya çıkaran, üzerlerine kontrplak çakılmış değişik boydaki çerçevelerden oluşan parçalar.
Matematik Terimleri Sözlüğü
(...)de bir uzambiçimin sınırı.
Bir F işlevi için, F(x,y,z) = 0 eşitliğini sağlayan (x,y,z) noktalarının (...)de oluşturduğu uzambiçim.
Bağlantılı olan iki boyutlu katmanlı uzay.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
bk. yüz.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
bk. üzey
Fizik Terimleri Sözlüğü
Uzbilimsel olarak iki boyutla gösterilen, bir özdeğin bir evresini öteki evrelerinden ya da başka özdekerden ayıran sınır yüzü.
Geometri
5. İki boyutlu uzama , Yüzey denir. Misal : Denizin yüzeyinde yürünmez.
Vikipedi
Yüzey, matematikte ve özellikle topolojide iki boyutlu çokkatlı. İki gerçel değişkenli ve gerçel değerli bir fonksiyonun üç boyutlu uzayda (R³) grafiği tipik yüzey örneğidir. Ayrıca Dünya yüzeyi, bir yumurtanın kabuğu, bir simit birer yüzeydir.
Bir yüzeyin iki boyutlu bir çokkatlı olması, öncelikle onun (belirli özellikleri sağlayan) bir topolojik uzay olması demektir. Bunun yanında yüzeyin verilen (herhangi) bir x noktası çevresinde öyle bir komşuluk bulunabilir ki, bu komşuluk 2 boyutlu uzayın bir parçasına benzer. Bu komşuluğa yama denir. Bu benzeme uyarınca, x çevresinde sağ-sol ve yukarı-aşağı kavramları iyi bir biçimde tanımlanabilir. Daha iyi bir deyişle, x'in çevresine bir koordinat sistemi döşenebilir. Böylece yüzey, bir düzlem parçası olmasa bile x çevresindeki noktalar bir düzlemdeymiş gibi koordinatlara sahip olur.
Dünya yüzeyi matematiksel olarak bir yüzeydir. Dünya'nın çizilen her haritası, yukarıdaki anlamda bir koordinat sistemi tarif eder. Bu sayede denizcilikte yön bulma kolaylaşır ve iki denizci aynı koordinat sisteminde konuşarak birbirleriyle anlaşabilir. Dünya yüzeyi için standart koordinat sistemi, enlem ve boylamlarla verilir. Örneğin, Dünya yüzeyinden gün dönümü çizgisi ve kutuplar silindiğinde kalan parçaya (180^{\circ} Doğu, 180^{\circ} Batı) ilâ (90^{\circ} Kuzey, 90^{\circ} Güney) koordinatları verilerek bu parça bir yamaya dönüştürülebilir. Gün dönümü çizgisi ya da kutupların silinmediği durumda bazı enlem-boylam çiftlerinin aynı noktayı tarif edeceklerine dikkat ediniz.
Topolojik bir yüzey, her zaman R³'te görülemeyebilir. Örneğin gerçel izdüşümsel düzlem ya da Klein şişesi R³'te yatmazlar ancak R'e gömülebilirler. Topolojinin temel teoremlerinden biri, bir yüzeyi gömebilmek için en fazla dört boyuta (R) gerek olduğunu söyler.
"yüzey" kelimesinin kullanım örnekleri.
Esenköy Mahallesi Abaz Mevkii anayol bulvar düzenlemesi öncesi kanalizasyon, yüzey suyu hattı yapım çalışmaları ve su hattı borularının döşeme çalışmaları da devam ediyor.
Dördüncü dönem yüzey araştırmalarına Myrina Antik Kenti’nde akropol olarak belirtilen bölgeden başlanırken, akropol ve etrafındaki yerleşim yerlerinde detaylı çalışmalar yapılacak.
Fatih Gören, allerjik rinit hastalığının şu şekilde oluştuğunu anlattı: “Burun içine giren hava akımı konka ismini verdiğimiz burun etleri tarafından filtre edilir, yüzey tarafından algılanan allerjen maddeler bağışıklık hücreleri tarafından tanınır.
Teknoloji Uygulama alanında ise Anot Makine Kalıp Plastik Sanayi ‘Havacılık Motor Sanayinde Kullanılan Süper Alaşımlı Malzemelerin Köşe Kırma ve Kritik Yüzey Operasyonları İçin 9 Eksen Servo Kontrollü, Pozisyonlama Hassasiyetine Sahip Tezgâh Geliştirme Projesi’ ile ödül aldı.
Bu oturumlarda, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Araştırma Alanı, Kalıntılar ve Geleceğe Yönelik Planlar”, “Aliağa ve Myrina Çevresinde Doğal Çevre Değişmeleri”, “Aliağa Bölgesi’nde Yapılan Arkeojeofizik Çalışmalar”, “Geçmişten Günümüze Aliağa ve Çevresi”, “Aiolis’de Bir Dağ Kent: Aigai”, “Larisa’da (Buruncuk) Yerleşme Düzenine İlişkin Araştırmalar”, “Larisa’nın (Buruncuk) Kent Dışı Alanları”, “Aliağa’da Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri”, “Aliağa’nın Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, “Aliağa’nın Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Mevcut Kullanımı”, “Aliağa ve Çevresinin Eko Turizm Potansiyeli”, “Aliağa’daki Tarihi Camiler Üzerine Değerlendirmeler”, “Aliağa’nın Depremselliği”, “Aliağa’nın Doğal Çevre Özellikleri Üzerindeki Antropojenik Etkiler”, “Ekoeleştiri ve Şehir Çevreleri: Aliağa Önermeleri”, “Aydın Vilayet Salnamelerine Göre Aliağa”, “16.
Oturumlarda, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Araştırma Alanı, Kalıntılar ve Geleceğe Yönelik Planlar”, “Aliağa ve Myrina Çevresinde Doğal Çevre Değişmeleri”, “Aliağa Bölgesi’nde Yapılan Arkeojeofizik Çalışmalar”, “Geçmişten Günümüze Aliağa ve Çevresi”, “Aiolis’de Bir Dağ Kent: Aigai”, “Larisa’da (Buruncuk) Yerleşme Düzenine İlişkin Araştırmalar”, “Larisa’nın (Buruncuk) Kent Dışı Alanları”, “Aliağa’da Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri”, “Aliağa’nın Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, “Aliağa’nın Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Mevcut Kullanımı”, “Aliağa ve Çevresinin Eko Turizm Potansiyeli”, “Aliağa’daki Tarihi Camiler Üzerine Değerlendirmeler”, “Aliağa’nın Depremselliği”, “Aliağa’nın Doğal Çevre Özellikleri Üzerindeki Antropojenik Etkiler”, “Ekoeleştiri ve Şehir Çevreleri: Aliağa Önermeleri”, “Aydın Vilayet Salnamelerine Göre Aliağa”, “16.
Yan yüzey bileşenlerinin (yan yüzey, apeks ve jant koruyucu şerit), deformasyonunu minimum düzeye indirecek şekilde geliştirilen yeni ContiWinterContact TS 850, düşük yuvarlanma direnci ile enerji kaybını önemli ölçüde düşürüyor.
İkinci gün programında; Sabri Arıcı “Hellenistik Dönem’de Phokaia”, Özden Ürkmez “Kyme Nekropolisleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, Emre Erdan “2018 Yılı Tisna Antik Kenti ve Yakın Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları”, Stéphane Verger - Rossella Pace “Aigai nekropolisi: Mezar Geleneği Üzerine Gözlemler”, Yusuf Sezgin - Esen Kaya “Aigai’daki Kültler Üzerine Güncel Değerlendirmeler”, Ayşe Çelebi “Aigai Bouleuterionu’nda Ele Geçen Heykeltıraşlık Eserleri”, Nezih Aytaçlar - Yusuf Sezgin “Aiolis Arkaik Seramiğinde Lydia Etkileri”, Michel E.
Fuchs “Gryneion mozaikleri: Önceki ve Son Örnekler”, Suat Ateşlier “Aiolis Bölgesi’nde Arkaik Dönem Mimarisi”, Sedat Akkurnaz “Melanpagos Yerleşimi”, Serdar Vardar “Gryneion Çevresinde Paleocoğrafya Araştırmaları”, Fethi Ahmet Yüksel - Murat Çekilmez - Kerim Avcı “Myrina ve Gryneion Antik Kenti Sahasında Arkeojeofizik Araştırmalar”, Atilla Karataş “Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinde Yerleşme Tarihine Yön Veren Doğal Faktörler”, Serdar Vardar “Güzelhisar Kıyı Ovasının Paleocoğrafyasında Myrina’nın Jeoarkeolojisi”, Ulrich Mania “Pergamon Mikro Ölçeğinde Elaia Kentinin Gelişimi”, Güler Ateş “Elaia Seramik Yüzey Araştırması: Kullanılan Yöntemler ve Sonuçları”, Hakan Göncü - Burak Yolaçan “Yeni Tespitler ve Gözlemlerle Leukai Yerleşimi”, Murat Hatipoğlu - Hakkı Babalık “Ege Bölgesi Antik Uygarlıklarında Yaygınca Kullanılmış Bandlı Yapılı Süstaşları’nın Arkeo-Gemolojiksel Önemi ve Anlamı” adlı sunumlarını yaptı.
Oturumlarda Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve ele geçen buluntular üzerindeki arkeometrik çalışmalara ilişkin bildiriler sunuldu.
METAB olarak araştırma ekibine bölgesel ve su altı yüzey araştırmaları, arkeometrik araştırmalar, hava fotoğrafları ve benzeri çalışmalar için katkı sağlıyoruz”dedi.
Sempozyum süresince Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve bu çalışmalarda ele geçen buluntular üzerindeki arkeometrik çalışmalara ilişkin bildiriler sunuluyor.
Ayrıca, genişletme çalışmaları kapsamında projenin kapasite artırım kısmına yönelik sözleşme imzalanarak eritme öncesi yüzey işlemlere ait çalışmalara başlanacak.
Asetilen gazı; ısıl işlem, oksi-asetilen kaynağı, kesme, lehimleme, tavlama, temizleme, delme, yüzey sertleştirme, isleme gibi uygulamalarda kullanıldığı gibi, daha yüksek saflık değerleri ile laboratuvar analiz cihazlarında kullanılmaktadır.
Yüzey çalışmalarında ortaya çıkan Helenistik Dönemi’ne ait seramikler, kırmızı astarlı servis tabakları, Bizans Dönemi’ne ait sırlı seramikler, cam kaplara ait parçalar, çeşitli metal objeler, kirman ve dokuma tezgâhları Alanya Müze Müdürlüğü’nde sergilenecek.