Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
yabanıl
  • sıfat İlkel yaşayan (kimse), yabani, vahşi
  • bitki bilimi İnsan bakımı ile yetişmemiş (bitki)
  • hayvan bilimi Evcil olmayan (hayvan), vahşi
Tarım Terimleri
yabanıl

bk. av hayvanları (karada).

"yabanıl" kelimesinin kullanım örnekleri.

Çalışma çerçevesinde Bölge Müdürlüğünüzün hedefi olan 1 milyon yabanıl meyveli tür toprakla buluştu.

Diğer yandan son yıllarda yörede tabii olarak bulunan ve yaban hayatı için çok büyük önem arz eden alıç, yabani armut, yabani erik, üvez, geyik elması, kızılcık gibi yabanıl türlerde yoğun şekilde üretim yapılıyor ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Mersin ve çevresinde toprakla buluşturuluyor.

Fidanlığımızda hünnap, ahlat, alıç, iğde, yemişen, üvez, kuşburnu, kızılcık gibi yöresel yabanıl meyveli türlerin de fidanı üretilmektedir.

Yapılan açıklamada fidanlıkta ağırlıklı olarak ibreli türlerden karaçam, sarıçam, sedir, mavi ladin, batı ladini, göknar yapraklı türlerden meşe, badem, ceviz, akasya, kokarağaç, iğde, dışbudak, ıhlamur, huş ve son yıllarda sosyal ormancılığı desteklemek amaçlı yabanıl türlerden alıç, kuşburnu, ahlat, yemişen fidanlarının üretimlerinin gerçekleştirildiği ayrıca gelir getirici türler kapsamında dikim ve satış işlemlerinin de yapıldığı bildirildi.

Düzce Orman İşletme Müdürlüğü ihale salonunda yapılan çekiliş sonucunda toplam 85 TYP işçisi, Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde orman ve orman dışı alanlardaki ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon projeleri, gelir getirici tür, yabanıl tür, bal ormanı, yol kenarları ağaçlandırmaları, fidan dikimi, tohum toplama, gençlik bakımı, kültür bakımı, genç meşcere bakımı işaretleme, dikenli tel ihatası, orman yollarının bakımı ve temizliği, kamusal alan ve bahçe temizliği gibi çalışmalarda istihdam edileceği bildirildi.

Özellikle yatırımların ve uygulamaların getireceği kazanımlar ile çoğunlukla gözardı edilen yabanıl hayatın sağladığı kazanımlar doğru hesaplanmalı ve karşılaştırılmadır.

Sonuç olarak yabanıl hayat tüm insanların ve gelecek nesillerimizin ortak kazanımıdır.

Gölyaka Orman İşletme Müdürlüğü Balıklı Orman İşletme Şefliği Kabalak Düzü Mevkiinde, Orman içi boşluk ve bozuk orman vasfında toplam 2 hektarlık alanda Yabanıl Meyveli Türler ile Ağaçlandırma Eylem Planı kapsamında çalışma yaptı.

Gölyaka Orman İşletme Müdürü Mevlüt Arslan, Yaban elması, Muşmula, Türk fındığı, Üvez gibi yabanıl meyveli türler ile ağaçlandırmanın yöredeki yaban hayvanlarına besin kaynağı sağlayacağını, ayrıca kırsal kesimde yaşayan orman köylüsü vatandaşlarımıza ek gelir getireceği ve yetişme ortamı özellikleri dikkate alınarak yöreye uygun türler ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yöre ormanlarının biyolojik çeşitliliğine de katkı sağlayacağını, 2017 yılında ve daha sonraki yıllarda yapılacak bakım ve gerekirse tamamlama çalışmaları ile sahanın yüzde 100 başarılı hale getirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Fidanlık Müdürlüğü olarak ibreli ve yapraklı fidan üretiminin yanında tıbbi ve aromatik bitki üretimi, yani kekik, nane, lavanta, lavantin, peyzaj çalışmalarına yönelik süs bitkisi, yabanıl meyve yani kuşburnu, badem, iğde, kızılcık gibi üretimi yapılmaktadır.

Bölge Müdürlüğü Zonguldak Şube Müdürlüğünce yaban hayvanlarına yiyecek sağlamak maksadıyla 4 bin 500 yabanıl meyve fidanı toprakla buluşturuldu.

Isparta il ve ilçe ormanlarından vatandaşlara toplatılan kozalak ve yabanıl meyvelerden elde edilen tohumlar, Eğirdir Orman Fidanlığında fidana dönüştürülüyor.

FİDANLAR NAKLEDİLMEYE BAŞLANDI Dikim mevsimine girdiğimiz şu günlerde asli orman ağaç türleri ve yabanıl meyve eylem planı, Gelir getirici tür eylem planı, dut eylem planı gibi projeler kapsamında Isparta, Eğirdir, Sütçüler, Orman İşletme Müdürlüklerinde arazi hazırlığı tamamlanmıştı.

Sonbahar etabında Isparta İl ve ilçelerindeki 15 bin dekar arazide çalışma yaparak 700 bin adet asli orman türleri ve yabanıl meyve fidanları toprakla şu günlerde buluşturuyoruz.