Kelime tanımını bul

Vikipedi
Yakuza

Japonca hukuki terminolojisine göre, yakuza organizasyonları "boryokudan" yani "şiddet grubu"dur. Yakuza üyeleri bunu hakaret olarak görmektedirler, lakin boryokudan tanımlaması her şiddet gösteren suçluya kullanılabilir. Batı medyasında "Japon mafyası" olarak tanımlanır, tıpkı İtalyan Sicilyalı suç örgütleri gibi. Ana merkez Japonya olmak üzere, her türlü ülkede adamları olabilir.

Yakuzalar, genellikle şehirlerin başkanlarının arkasındaki gizli kişilerdir, ve gerçek yönetim onlardadır. Babalar, oğullarına bir kız seçerler, eğer oğul bu kızla evlenmemekte direnirse baba tarafından öldürülür.

Yakuza ismi, Oicho-Kabu isimli kart oyunundan gelir ve manası "hiçbir şey için iyi" demektir; bu oyuna benzer. Bu oyunda 8, 9 ve 3 kartlarının alınması 0 skoruna takabül eder; ve Japonca'da da 8 (Ya), 9 (Ku), 3 (Sa) Yakuza kelimesini oluşturur. Yakuzaların bu ismi almasının sebebi, en çok beceriyi ve en az şansı temsil etmesidir. Modern Japonca'da ise; 8,9,3 "hachi-kyu-san" olarak telaffuz edilir; bu da yakuzaların Japonya'da bazen çağırılış şeklidir.

Yakuza (film)

Yakuza 1974 ABD Japonya ortak yapımı, kara film özellikleri taşıyan bir gangster filmidir. Özgün adı The Yakuza dır.

Senaryosunu Leonard Schrader'in bir hikâyesinden Paul Schrader ve Robert Towne'un yazdıkları filmin yönetmeni Sydney Pollack'tır. Sonradan sinemaya yönetmen olarak da katkıda bulunmaya devam eden senarist Paul Schrader'in 27 yaşındayken yazdığı ilk senaryosudur. Senaryoyu uyarladığı hikâye ise kardeşi Leonard Schrader'e aittir. Filmin başlıca rollerinde Robert Mitchum, Brian Keith, Herb Edelman, Ken Takakura, Kishi Keiko, Richard Jordan ve Hiroşima Sevgilim filminin unutulmaz oyuncusu Eiji Okada oynuyorlar.

Film adını günümüzde de varlığını sürdüren çok eski bir Japon mafya örgütü olan Yakuza'dan alıyor. Filmde bu örgütle iş ortaklığı yapan ve anlaşmaya uymadığı için kızı Yakuza şefi tarafından kaçırılan bir Amerikalının (Brian Keith), eski bir arkadaşı olan Kilmer'ı (Robert Mitchum) yardıma çağırması ile başlar. Rehineyi kurtarmak için Japonyaya gelen Kilmer, savaş sırasında bu ülkede askeri polis olarak görev yaparken birlikte olduğu kadının (Keiko Kishi) eski bir Yakuza olan ağabeyinden (Ken Takakura) de yardım alarak bu örgütle ölümüne bir mücadeleye girer.

Sydney Pollack'ın The Way We Were ve Akbabanın Üç Günü ( Three Days of the Condor) filmlerinin arasına sıkıştırdığı bu filmi ilk çevrildiğinde fazla önemsenmemiş, ancak zamanla bir hayran kitlesi oluşmuş ve bir kült film haline gelmiştir. Hemen hemen her türü denemiş bir yönetmen olan Pollack bu filmde de Kurosawa filmlerinin ağır tempolu ama görkemli ritmini çağrıştıran epik boyutlarda bir gerilimi oluşturmayı başarmıştır. Filmin kılıçlı dövüş sahnelerinin koreografisini de bizzat Pollack düzenlemiştir.

Yakuza (anlam ayrımı)
  • Yakuza, Japon mafya örgütü
  • Yakuza (film), Syndey Pollack'ın yönettiği 1974 yapımı film