Kelime tanımını bul

Tarama Sözlüğü
yam

At, menzil atı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
yam

Yağım

Budunbilim Terimleri Sözlüğü
yam

Okyanusya adalarında, Endonezya'da, Çin'de, Afrika'da, Güney ve Kuzey Amerika'da yetiştirilen yumru köklü, patatese benzer bitki (Yerlilerin beslenmesinde önemli bir yeri olan yam, evcilleştirilmiştir).

Vikipedi
Yam (sebze)

Yam Dioscoreaceae familyasından yumruları yenen, nişastalı bitkilere verilen ortak addır. Afrika, Asya, Avustralya ve Amerika'da yetiştirilen 100'den fazla kültürü vardır.

Yam yumrularının boyu toprak altında 1,5 metreye kadar ağırlığı ise 70 kiloya kadar ulaşabilir. Sert kabukları vardır ancak pişirildiğinde yumuşar. Kabukları koyu kahverengiden açık pembeye varan renkler alabilir. Yumrunun kendisi çok daha yumuşaktır ve renkleri beyaz, mor, sarı, turuncu ve pembe arasında değişir.

Yam oldukça eski bir tarım bitkisidir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilmesi Afrika ve Asya'da MÖ 8000 yıllarında kadar uzanır. Bu bölgede insanların hayatta kalabilmesi için çok önem taşıyan bir bitkidir. Yumrular hiçbir soğutmaya gerek kalmadan 6 ay kadar saklanabilir. Yağmur mevsimlerinin başlamasına kadar olan süre içinde insanlara besin kaynağı olur.

Yaygın olarak mangalda, ızgarada, fırında, yağda kızartılarak, kaynatılarak ve tütsülenerek yenir.

Yam (mitoloji)

Yam, Yamm, ya da Yammu, Tunç ve Erken Demir Çağlarında deniz ve nehir tanrısıydı. Yam, Kenan dillerinde Yam ( İbranice: ים) ya da Yaw olarak yazılır ve "deniz" anlamına gelir. Ugarit ırmak ve deniz tanrısının adlarından biridir. Ayrıca "Hâkim Nahar" (Nehirlerin hakimi) olarak da isimlendirilir. El'in oğullarından biridir.

Yam, kaosun tanrısıdır; çoğunlukla sakindir ama öfkelendiğinde kontrolden çıkar. Bu nedenle denizin gücünü temsil eder, fırtınalar ve felaketler meydana getirir. Yam, denizci Fenikeliler için önemli bir tanrıydı. Mitolojiye göre tanrılar, Yam'ı kutsal dağ Sappan (günümüzde Kel Dağı ya da Cebel-i Akra)'dan atmışlardır. Yedi başlı ejderha Lotan'da onunla birliktedir ve bu yüzden Yam sık sık yılan olarak tasvir edilmektedir. O, Sümer mitolojisindeki ana tanrıça Tiamat'ın Kenanlı eşdeğeri olarak görülür.

Yam, Dagon'un oğlu Baal Hadad'a karşı düşmanlık besliyor ve gücüyle onu okyanusun derinliklerine gömmek istiyordu. Ugarit metinlerine göre, Yam'ın düşmanı Hadad, El'in ilk oğludur ve "cennetin kralı" olarak bilinir. Yam onun yerine geçerek tanrıların efendisi olmayı istiyordu. Sonuçta her ikisi savaşmış ve birbirlerini öldürmüşlerdir; fakat daha sonra her ikisi de dirilmiştir. Bazı araştırmacılar, bu masalların Levant'daki mevsimsel döngü deneyimini yansıttığını ileri sürmüşlerdir.

Yam
  • Yam (mitoloji), Fenike mitolojisinde deniz ve nehirler tanrısı.
  • Yam (sebze), bir tür sebze.