Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
yargı
  • isim Kavrama, karşılaştırma, değerlendirme vb. yollara başvurularak kişi, durum veya nesnelerin eleştirici bir biçimde değerlendirilmesi, hüküm
    "İlk yargısını ezbere mi verdiğini hâlâ bilmiyorum." - A. Ağaoğlu
  • hukuk Yasalara göre mahkemece bir olay veya olgunun doğuşuna etken olan sebeplerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi sonucu verilen karar, kaza
    "Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır." - Anayasa
Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü
yargı
  1. hüküm.

  2. kazâ.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
yargı

Bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini evetleyen ya da değilleyen düşünsel edim; dille anlatımı -> önermedir. Temel formülü: S P dir. Yargının yapısı: Yargıda (önermede)

  1. kendisi için bir şey söylenen = konu (subjectum),

  2. bu konu üzerine söylenen = yüklem (praedikatum), bu konu ile yüklemi birbirine bağlayan = koşaç (copula) vardır. Yargı biçimleri (Aristoteles'ten gelen gelenekle, Ortaçağda ve sonra yeniden Kant'ta) dört öbekte toplanır:

    1. Niceliğine göre: Tümel, tikel, tekil yargılar,

    2. Niteliğine göre: Evetleyici ya da olumlu yargılar, değilleyici ya da olumsuz yargılar, sınırlayıcı yargılar,

  3. Bağıntılarına göre: Koşulsuz (kategorik), koşullu (hipotetik), ayrıklı (disjunktif) yargılar;

  4. Kipliğine göre: Belkili (problematik) yargılar, gerçeklik yargıları ya da yalın yargılar (assertorik), zorunlu (apodiktik) yargılar. Kant yargıları bir de çözümleyici ve bireşimsel olarak ayırmıştır.

    1. Çözümleyici (analitik) ya da açıklayıcı yargılar: yüklemi konuda zaten verilmiş olan yargılar, (ör. "Bütün cisimler yer kaplar.")

    2. Bireşimli (sentetik) ya da genişletici yargılar: konuya konuda düşünülmemiş olan başka bir yüklem veren, konunun dışına çıkıp onu başka kavramlarla birleştiren, aralarında bağ kuran yargılar. (Ör. "Cisimler ağırdır.")

Mantık Terimleri Sözlüğü
yargı

Geleneksel mantıkta: önermenin dile getirdiği düşünce ya da başka bir deyişle sav. Krş.. koşulsuz yargı.

Kişi Adları Sözlüğü
Yargı

Cinsiyet: Erkek

  1. Hüküm, muhakeme.

  2. Adalet.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
yargı

Öznenin konu ya da nesneler üzerinde yüklemci bir işlemde bulunarak vardığı bilgi.

Gramer Terimleri Sözlüğü
yargı

Yüklemin bir duyguyu, bir düşünceyi, bir isteği veya bir durumu, bir oluş ve kılışı karar olarak bildirmesi: gelecek, okuyacağız, alsın, çalış, durakladı, kavradın, yorulacaksın, sakıncasızdır vb.

Toplumbilim Terimleri
yargı
  1. Doğru ya da yanlış olabilen bir önesürüm.

  2. İnsanın kesin bilgi edinme olanağı bulunmayan bir durumda davranışını üzerine dayandırdığı bir kanı.

  3. Yargılama yetkesi; yargılama işlemi sonunda yargıcın verdiği karar.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
yargı

Dava, didişme.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
yargı

Kişi, durum ya da nesnelerin eleştirici bir tutumla değerlendirilmesi. (Bununla ilişkili olarak kavrama, karşılaştırma ve değerlendirme gibi süreçlere baş vurulur.)

Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü
yargı

Yüklemle bildirilen karar veya düşünce: Geleceksin, gideceğiz, yapsın vb.

Vikipedi
Yargı

Yargı, egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Kuvvetler ayrılığı öğretisi altında, yargı genellikle yasa çıkarmaz (bu, bütün üyelerin hazır bulunduğu bir yüksek tabakada, yasamanın sorumluluğundadır) ya da yasaları uygulamaz (bu da yürütmenin sorumluluğundadır), daha çok yasaları yorumlar ve onları her hukuksal olayın gerçeklerine uygular. Bu devlet erki sık sık "Yasalar önünde herkes eşittir." ilkesini sağlama almakla görevlendirilir. Genellikle bir son-başvuru mahkemesinden ( yüce divan ya da anayasa mahkemesi denir) ve daha düşük mahkemelerden oluşur.

Pek çok yargıda yargı erkinin yargısal denetim yoluyla yasaları değiştirme gücü vardır. Yargısal denetim gücü olan mahkemeler devletin yasalarını ve kurallarını bir anayasanın hükümleriyle çelişkili bulursa bozabilir. Yargıçlar bir anayasanın yorumlanması ve uygulanması için bir eleştirmen güç atarlar, böylece ortak hukuk ülkelerinde genelgeçer bir anayasal hüküm topluluğu yaratılmış olur. Son onyıllarda yargı anayasaca kurulmuş ekonomik haklara ilişkin ekonomik konularda etkinleşmiştir; çünkü ekonomi bilimi doğru yasal yorumlama ile ilgili soruların içyüzünü anlama koşulunu koyar. Çoktan beri devletin ekonomik siyasetinden bağımsız kuramsal bir yasal belge olarak anayasasını işlemeyi sürdüren ve siyasal ve ekonomik düzende geçişler yaşayan bir ülkede, yürütme ve yasama erklerinin ekonomik işlerinin yargısal denetiminin uygulaması büyümüştür.

1980lerde, neredeyse on yıldır Hindistan Yüce Divanı, Hint Anayasası'nın birkaç metninin çok geniş bir yorumlamasını kullanarak yoksul ve ezilen adına kamu yararı davasına özendirmekteydi.

Geçiş yaşayan ve gelişen ülkelerin pek çoğunda yargının bütçesi neredeyse bütünüyle yürütmenin denetimindedir. Bu durum, yargıya eleştirel mali bir bağımlılık yarattığından güçler ayrılığının temelini çürütür. Yargı için harcama yapan hükümet de içinde olmak üzere doğru ulusal servet dağılımı anayasal ülke ekonomisinin konusudur. Yargıda yozlaşmanın iki yöntemini ayırt etmek önemlidir. Bu iki yöntem; özel kişi ve [bütçe tasarlaması ve çeşitli ayrıcalıklar yoluyla] devlettir.

"Yargı" terimi hem bir yargının çekirdeğini oluşturan yargıçlar, sulh hakimleri ve öteki yargıcılar gibi topluca çalışanları, hem de düzenin düzgünce işlemesini sürdüren kadroları belirtmek için de kullanılır.

Yargı (öykü)

"Yargı" ("Das Urteil"), Franz Kafka'nın 1992'de yayımlanan hikâyesidir. Bir adam ve babası arasındaki ilişkiyi ele almaktadır.

"yargı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Soruşturma kapsamında, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun, Mehmet Torun, Lütfü Vardı, Abdülvahit Kaplan, Tuncer Akarçay, Haluk Okur, Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında ''taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkileme'' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.

Yani insan eğer yargı haklarında bir hüküm vermiş de içeriye girmişse, onları affetme yetkisi bizim değil, bu bir.

Yani insan, eğer yargı haklarında bir hüküm vermişse, içeriye girmişse, onları affetme yetkisi bizim değil.

Kürsü mahrumiyeti saklı kalmak üzere bir geçiş maddeyi kaldırılması herkesin yargı önünde aklanma imkanı da verme açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Pek çok yüksek yargı üyesi, hakim, savcı, bürokrat, polis, rütbeli asker paralelin dümen suyuna girip kainat imamı olduğuna inandıkları adamın peşine akılsızca düşmüşlerdir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adalet konusunda en büyük tehlikelerden birini, "Yargı kurumunun akıl ve muhakemeyi bir kenara bırakıp kendi ideolojik saplantılarının peşine düşenlerin kontrolü altına girmesi" şeklinde açıklayarak, "Türkiye, FETÖ meselesinde bu sıkıntıyı yaşamıştır.

Açılan davalarda Demirtaş, "silahlı terör örgütü kurma ya da yönetme", "terör örgütü propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övme", "halkın kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik etme", "suç işlemeye alenen tahrik", "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret", "Cumhurbaşkanına hakaret", "terör örgütü propagandası yapma", "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma", "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma", "kamu görevlisi aleyhine iftira", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama", "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama", "yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlarından yargılanıyor.

Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmelerinde yer alan diğer Google uygulamalarına ilişkin yükümlülükler 4054 sayılı Kanun kapsamında ihlal teşkil etmese de, sözleşme tarafı cihaz üreticileri bakımından aleniyet sağlamak ve gelecekte oluşabilecek rekabetçi kaygıları önlemek için tüm Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmelerine, Google uygulamaları ile birlikte rakip uygulamaların cihaza önyüklenmesinin engellenmediğine ilişkin açık bir hükmün eklenmesine ilişkin anılan ekonomik bütünlüğe görüş yazısı gönderilmesini teminen Başkanlığın görevlendirilmesine oybirliği ile, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, karar verilmiştir.

Yargı sürecinin devam ettiğine işaret eden Arınç şöyle konuştu: “Bir mahkeme kararı henüz elimize geçmemişken bazı insanları alelusul suçlamanın, suçlu haline getirmenin, mahkum etmenin doğru olmadığını düşünüyorum.

Adliye binası önündeki törene, Gemlik Belediye Meclisinin CHP'li üyesi Avukat Aksoy'un eşi Çiğdem Alnıak Aksoy, kardeşleri Onur ve Önder Aksoy ve yakınları ile Bursa Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, bazı milletvekilleri ve çeşitli illerden baro başkanları ile avukatlar da katıldı.

Birol Kırmaz, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Ali Nevzat Açıkgöz, Büyük Çekmece Cumhuriyet savcısı Fatih Karakuş, Elazığ Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet komisyonu başkanı Mustafa Alçık ile Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli’den çok sayı da hakim, savcı katıldı.

Her ne kadar idare mahkemeleriyle istinaf mahkemeleri arasında bağlılık ilişkisi olmasa da halkımız yargı noktasında Kastamonu’ya zihnen alıştırılmak istenmekte, belli dönem sonra emrivaki yapılarak Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemesinin de Kastamonu’da kurulması hedeflenmektedir.

Yargı Paketi ile ilgili çalışmalara değinen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi : "Yaklaşık 20 civarında arkadaşımla ve bu arkadaşlarımın tamamına yakını gerek anayasacı gerek cezası gerek siyaset bilimci olmak üzere bu çalışmayı kendileri ile yaptık.

Spesifik olarak bu haberlere yapacağımız bir yorum bulunmuyor, ama tekrar etmek isteriz ki Türkiye’nin yargı sisteminde en yüksek standartlarda şeffaflık, anındalık ve adaletin sağlanmasını bekliyoruz.

Yılın Jokeyi seçilen Özcan Yıldırım’a ödülünü Mehmet Ayan, En başarılı apranti seçilen Hışman Çizik’e ödülünü, Hakan Cantınaz, Yılın Antrenörü seçilen Baha Yargı’ya da ödülünü Turgay Kop verdi.