Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
yeşilbaş
  • isim, hayvan bilimi Ördekgillerden, tüyleri mavi, beyaz, kara, kahverengi, erkeğinin başı yeşil renkli bir tür yaban ördeği (Anas platyrhynchos)
Zooloji Terimleri Sözlüğü
yeşilbaş

(karşılık: yaban ördeği, Anas platyrhynchos), Kazsılar (Anseriformes) takımının ördekgiller (Anatidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 52 cm. Yüzen ördeklerin en büyüğüdür. Erkeğin başı yeşil olur. Tüyleri mavi , beyaz, kara, kahverengi karışıktır. Ayakları kırmızıdır. Palearktik bölge ve Kuzey Amerikada yaşar,

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
yeşilbaş
  1. Yeşil başlı yabanördeği.

  2. Erkek ördek.

Vikipedi
Yeşilbaş

Yeşilbaş (Anas platyrhynchos), Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türü.

Yeşilbaş ördek 56–65 cm boyunda olup, kanat açıklığı 81–98 cm, ve ağırlığı 908-1589 gramdır. Erkeğinin üreme döneminde, parlak yeşil bir başı, siyah kuyruğu ve altında siyah çizgi olan sarı bir gagası vardır. Dişisi açık kahverengidir, ve koyu kahverengi gagası vardır. Yine de, hem erkek hem de dişi yeşilbaşın kanadının ucunda etrafı beyaz, mor bir benek vardır, ki bu benek ancak kuş uçarken ya da dinlenirken görülür. üreme döneminin dışında erkeği dişisine benzer, ama hala sarı gagasından ve kızıl kahverengi gerdanından onu ayırt etmek mümkündür.

Esaret altındaki yeşilbaşların, doğadakini andıran, beyazla karışık bir tüy örtüsüne sahip olur. Ayrıca bu renk farklılığı et ya da yumurta için yetiştirilmeyen evcil ördeklerde de görülür ( ev hayvanları, kuşhane kuşları vb.).

"yeşilbaş" kelimesinin kullanım örnekleri.

Görülen bazı türler arasında; sütlabi (mergellus albellus), gümüş martı (larus michahellis), sakarmeke (fulica atra), dikkuyruk (oxyura leucocephala), elmabaş patka (aythya ferina), tepeli patka (aythya fuligula), yeşilbaş (anas plathyrnchos), gri balıkçıl veya kül rengi balıkçıl (ardea cinerea), küçük akbalıkçıl (egretta garzetta), büyük akbalıkçıl (ardea alba), tepeli karabatak (phalacrocorax aristotelis), küçük batağan (tachybaptus ruficollis), kara gerdanlı dalgıç (gavia arctica) yer aldı.

AYDIN’ın Söke İlçesi’ne bağlı Yeşilköy ile Avşar Köyü arasında bulunan Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın en önemli sulak alanlarından biri olan, tepeli pelikan, bahri, angıt, yeşilbaş ördek, sakar meke, akbalıkçıl ve gri balıkçıl gibi kuşların üreme ve beslenme alanı olarak hizmet veren Azap Gölü, bu yıl erken kirlilik alarmı verdi.

Erişmiş ayrıca 2017 kış ortası su kuşu sayımında önceki yıllara göre kuş çeşidinde artış olduğunu gözlemlediklerini de belirterek, "Kuş sayımında su tavuğu, su kılavuzu, gri balıkçıl, flamingo, saz delicesi, yeşilbaş, kaşıkgaga, suna, ince gagalı martı, angıt, sakarmeke, büyük akbalıkçıl kuş türleri yoğunlukta idi.

Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

Halen avı devam eden yaban domuzu, çakal, çulluk, yeşilbaş, bozördek ve sakarmeke avı ise 25 Şubat 2018 tarihinde sona erecektir.

Tarihi ve doğal zenginliklerin yanı sıra turizm ve biyolojik araştırmalar açısından büyük önem taşıyan Türkiye'nin önemli sulak alanlardan Nazik, Arin, Heybeli Gölü, Ahlat Kuş Cenneti ile Güroymak İron sazlıkları, başta ötücü kuğu, yeşilbaş, kaşıkgaga ve elmabaş patka olmak üzere çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Bunun yanında yeşilbaş, kaşıkgaga ve elmabaş türleri de bolca bulunuyor.

Leylek, turna, saz horozu, yeşilbaş ördek, macar ördek, kızılbalıkçıl, erguvani balıkçıl gibi türler, üremeyi burada yaptıktan sonra geldikleri bölgelere dönüyor.

Bu yıl Göller Yöresi'nde yüzey ördekleri dediğimiz gruplardan olan yeşilbaş, kılkuyruk, kaşık gaga, fiyu ördekleri oldukça yüksek sayılarda gözlemledik.

Flamingo, Sakar meke, Yeşilbaş,Kaşıkgaga ve Fiyu türü ördekleri gözlemleyen genç gözlemciler, Bataklık delicesini de görme imkanı buldular.

Hastane Başhekimi Sedat Yeşilbaş ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hamdiye Şen'in koordinasyonunda yapılan tatbikat öncesinde hastaları bilgilendiren ekipler, senaryo gereği hastaları kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.

Sayımda angut, tepeli patka, elmabaş patka, çamurcun, boz ördek, yeşilbaş, fiyu, kılkuyruk, suna, kaşıkgaga, karabatak, Van Gölü martısı, büyük karabaş martı, karabaş martı, kızkuşu, sumru, su çulluğu, dere düdükçünü, yeşil düdükçün, yeşilbacak, kızılbacak, gece balıkçılı, büyük ak balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, bahri, kara boyunlu batağan, küçük batağan, kara karınlı kumkuşu, halkalı küçük cılıbıt, sutavuğu ve sakarmeke türlerine rastlandığı aktarıldı.

Kılkuyruk ördek, flamingo, kaya kartalı, balıkçıl, leylek, kerkenez, kaşıkgaga, çamurcun, yeşilbaş ördek ve boz kaz gibi göçmen hayvanlar yaşadığı sazlığa giden doğa fotoğrafı tutkunu İbrahim Pekpostalcı, 2'si suyun içinde 4'ü kıyıda olmak üzere 6 flamingonun katledilmiş olduğunu gördü.

Açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı ve Koruma Şube Müdürü Mahsum Yeşilbaş, bakım evinde tedavi edilen köpeğin, 4 ile 8 haftalık bir süreç sonrasında sağlığına kavuşacağını belirtti.

Aşure etkinliğine CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu, Babaeski Kaymakamı Tarkan Keskin, Garnizon Komutanı Coşkun Önal, Babaeski İlçe Emniyet Müdürü Hakan Hatip, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadriye Kahraman Tokat, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Osman Cura, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Özcan, Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Mümün Gençoğlu, Cem Vakfı Babaeski Şube Başkanı Hüseyin Yeşilbaş, Atatürkçü Düşünce Derneği Babaeski Şube Başkanı Binnur Güdücüler, İstanbul Gerçeği Genel Yayın Yönetmeni İmambakır Üküş, köy ve mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.