Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
yusufçuk
  • isim, hayvan bilimi Dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşayan, güvercine benzeyen, ondan daha küçük bir kuş (Turtur auritus)
  • Parlak renkli, iri kanatlı, büyük kız böceği (Libellula variegata)
Asalakbilim Terimleri Sözlüğü
yusufçuk

bk. kızböceği.

Vikipedi
Yusufçuk

Yusufçuk, odonata takımına ait, kanatlarını dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla kızböceklerinden ayrılan bir alt takımdır. Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla tanınırlar. Vücutları kuvvetli yapıda ve hiçbir zaman düz değildir. Hareketleri daha hızlı ve devamlıdır. Bağırsak solunumu yaparlar. Göller ve durgun sularda sıkça bulunurlar.

Yusufçuklar genelde sivrisinekler, tatarcıklar, arılar ve kelebekler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler. Çoğu zaman göllerin, akarsuların ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde görülürler, çünkü " nemf" diye adlandırılan larvaları suda doğarlar. İnsanları normal şartlarda ısırmaz ya da sokmazlar fakat karınlarndan tutulduğu takdirde kurtulmak için ısırmayı denerler. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Bu nedenle Kuzey Amerika'da birçok yerde yusufçuklar "sivrisinek avcıları" olarak adlandırılırlar.

"yusufçuk" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu kapsamda, tarihi alan sınırları içinde Kanlısırt, Kemal Yeri, Anzak Koyu, Arıburnu Sahili, Damakçıl Bayırı, Kireçtepe Jandarma Şehitliği ve Büyük Kemikli bölgelerinde 1'er, Conkbayırı bölgesinde 5, Yusufçuk Tepe'de ise 3 olmak üzere 9 ayrı bölgede 15 kitabe olduğu belirlendi.

Dünyada yapılan arkeolojik kazılarla çıkarılan en büyük yusufçuk böceğinin kanat uzunluğunun 71 santimetre biliniyor ve 280 milyon yıl önce Permiyen Dönemi'nde yaşadığı tahmin ediliyor.