Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
zürafa
  • isim, hayvan bilimi Geviş getiren memelilerden, Afrika'da yaşayan, çok uzun boylu ve boyunlu, derisi benekli, ot yiyen hayvan (Giraffa camelopardalis)
  • Bir boncuk oyası türü
    "Eski peçemdeki sıçandişlerini söktüm, yeni peçemin kenarındaki zürafayı bitirdim." - S. M. Alus
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
zürafa

Çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının, zürafagiller (Giraffidae) familyasından, 225 cm kadar uzunlukta, 110 cm kadar kuyruğu olan, başının yüksekliği 5-6 m kadar, ön bacakları art bacaklarından daha uzun, açık kahverengi ya da sarımsı renkli, kırmızı kahverengi büyük lekeleri olan, Afrika'da yaşayan, dört ayaklı hayvanların en yüksek boylu türü.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
zürafa

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
zürafa

(Giraffa camelopardalis) Çift-parmaklılar (Artiodactyia) takımının zürafagiller (Giraffidae) familyasından bir memeli türü.Uzunluğu 225, kuyruğu 110 cm. Başının yüksekliği 5-6 m. Dört ayaklı hayvanların en uzunudur. Boynu çok uzundur. Ön bacakları art bacaklarından daha uzundur. Açık kahverengi ya da sarımsı olup kırmızı-kahverengi büyük lekeleri vardır. Afrikada yaşar.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
Zürafa

Bir takımyıldızın adı.

Vikipedi
Zürafa

Zürafa (Giraffa camelopardalis), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırtedici özelikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırtedilen dokuz alt türü vardır.

Zürafalar Afrika'da kuzeyde Çad ile güneyde Güney Afrika; batıda Nijer ile doğuda Somali arasındaki bölgede yaşarlar. Güney Afrika ve Kuzey Afrika en çok bulundukları bölgelerdir. Genelde savanlarda otlaklarda ve açık ormanlarda yaşamlarını sürdürürler. Ana besin kaynakları, diğer memelilerin erişemeyeceği yüksekliklerde yedikleri Akasya ağacının yapraklarıdır. Zürafalar aslanlar tarafından avlanırlar, ayrıca yavru zürafalar da leoparlara, benekli sırtlanlara ve Afrika yaban köpeklerine yem olurlar. Zürafalar toplu olarak yaşayan hayvanlardır ve büyük sürüler oluştururlar. Erkekler boyunlarını kullanarak yaptıkları dövüşler yoluyla sosyal hiyerarşiyi sağlarlar. Baskın erkekler dişilerle çiftleşmeye hak kazanırlar. Yavrulara bakımdan yalnızca dişiler sorumludur.

Zürafalar, tuhaf görünüşleri nedeniyle hem eski hem de modern birçok kültürün ilgisini çekmiş, çok sayıda resim, kitap ve çizgiromana konu olmuştur. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından asgari endişe altındaki türler arasında sınıflandırılmış olsa da eski dağılım bölgesine yerel olarak bazı yerlerde soyu tükenmiş ve üç alt türü de tehlikedeki türler listesinde yer almaktadır. Yine de zürafalara çok sayıda ulusal parklarda ve av alanlarında sıklıkla rastlanmaktadır.

"zürafa" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu alanlardan Gebeceler, oldukça zengin bir karasal memeli fosil lokalitesi olup, yaklaşık 12 milyon yıl öncesine tarihlenen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar, misk geyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosilleri içermektedir.

Bu alanlardan Gebeceler oldukça zengin bir karasal memeli fosil lokalitesi olup, yaklaşık olarak 12 milyon yıl öncesine tarihlenen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar miskgeyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosilleri içermektedir.

Afyonkarahisar'ın Gebeceler bölgesinde geçen yıl yaptığımız araştırmada, 12 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar misk geyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosil kalıntıları bulundu.

Kazının en önemli amacını Kızılırmak ve Hirfanlı Barajı çevresinde mevsime bağlı olarak baraj suları altında kalan ve hızla tahrip olan fosilli lokalitenin kurtarılması ve çıkarılan fosillerin bilimsel çalışılmalarının gerçekleştirilmesinin oluşturduğu anlatılırken Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyeleri ve Antropoloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen kazıda bulunan ve çökellerden çıkartılan gergedan, at, bovid, zürafa, domuz, primat ve fil gibi omurgalı fosil örneklerinin üniversitenin Antropoloji Bölümü laboratuvarında koruma altına alındığı kaydedildi.

Festival için 70 kişilik ekip tarafından haftalarca süren çalışmalarla portakal, limon ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinden 80 ton meyve kullanılarak yapılan vagon, uçak, helikopter, gemi, otomobil, ahtapot, gitar, fil, zürafa, kaplumbağa, ayı ve semazen gibi ilginç figürler, Akdeniz'in kıyısını süsledi.

Müzemizin önemli bir bölümünü 8 milyon yıllık fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi türlerin fosillerine ayıracağız.

Ayla Sevim Erol, kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi çok fazla türün fosillerine ulaştıklarını açıkladı.