Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tıp (***) Ateş, öksürük ve balgamla beliren,
tehlikeli bir akciğer hastalığı, batar
Vikipedi
Pnömoni (Zatürre) , öncelikli olarak alveoller olarak bilinen mikroskobik hava keselerini etkileyen bir akciğer iltihaplanma durumudur. Genellikle, virüsler veya bakteri ve daha az yaygın diğer mikroorganizmaların enfeksiyonu, bazı ilaçlar ve otoimmün hastalıklar gibi diğer durumlardan kaynaklanır.
Tipik belirtiler arasında öksürük, göğüs ağrısı, ateş, ve nefes darlığı yer alır. Tanı araçları arasında x-ışınları ve balgam kültürü bulunur. Bazı tür pnömonileri önlemek için aşılar mevcuttur. Tedavisi altta yatan sebebe bağlıdır. Bakteriyel olduğu farz edilen pnömoni, antibiyotikler ile tedavi edilir. Pnömoni ciddi ise, hastalığa yakalanan kişi genellikle hastaneye yatırılır.
Her yıl, pnömoni yaklaşık 450 milyon kişiyi yani dünya toplamının yüzde yedisini etkiler ve yaklaşık 4 milyon ölümle sonuçlanır. Pnömoni, 19 yüzyılda William Osler tarafından "the captain of the men of death" (ölüm erlerinin lideri) olarak görülmüş olsa da, 20 yüzyılda antibiyotik terapisi ve aşıların gelişiyle sağkalımda iyileşmeler görülmüştür. Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde, çok yaşlı, çok genç ve kronik hastalarda pnömoni önde gelen bir ölüm nedeni olmayı sürdürüyor.
"zatürre" kelimesinin kullanım örnekleri.
Yılın bu mevsimi nezle, grip, soğuk algınlığı, öksürük, anjin ve hatta zatürre olasılıkları artıyor.
Bunun dışında halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen her çocuğa yapılan konjuge pnömokok aşısı için de antijenlerin dışarıdan gelerek, İstanbul'daki bir merkezde işlendiğini dile getiren Ceyhan, beşli karma aşısının da Türkiye'de şişelendiğini, lokal olarak hepatit A aşısı ile ilgili çalışmalar da bulunduğunu bildirdi.
Bunun dışında halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen her çocuğa yapılan konjuge pnömokok aşısı için de antijenlerin dışarıdan gelerek, İstanbul'daki bir merkezde işlendiğini vurgulayan Ceyhan, beşli karma aşısının da Türkiye'de şişelendiğini, lokal olarak hepatit A aşısı ile ilgili çalışmalar da bulunduğunu bildirdi.
Kışın çocukları bekleyen hastalıkları nezle, grip, boğaz enfeksiyonu zatürre, bronşiolit ve bronşit, orta kulak iltihabı ve boğmacadır.
İdrar yolları enfeksiyonu, orta ve dış kulak iltihabı, sinüzit, bronşit, zatürre, bulaşıcı döküntülü çocukluk hastalıkları, alerjik astım ve havayolu hastalıkları ile eklem ve kas ağrılarının çocuklarda görülen diğer kış hastalıkları olduğunu ifade eden Prof.
Zatürre tedavisinde kullanılan eritromisin alırken greyfurt tüketmek vücudun ilacı atma hızını yavaşlatır bu da ilacın etkisini artırırken, potansiyel yan etkilerini de artıracaktır.
Bu program kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza tip B'ye bağlı menenjit gibi hastalıklar ile steptokokus pnömoniye bağlı zatürre gibi hastalıklar ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
Zatürre vakalarının yarıdan fazlasının pnömokok ve hemofilus influenza aşısının rutin olarak yapılmaya başlanması ile önlendiğini düşünüyorum.
Burada kendisine zatürre teşhisi konarak, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Hetman böbrek yemezliği ile karşı karşıya kaldı.
Bu otun bir diğer faydası insanlarda astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda meydana gelen nefes darlıklarını ortadan kaldırıcı etkisidir.
Ne demek aşılar, hangi aşı, kızamık mı, kızamıkçık mı, çiçek mi, suçiçeği mi, verem mi, kuduz mu, tetanos mu, rota mı, zatürre mi, HPV mi, HIV mı, difteri mi, çocuk felci mi, boğmaca mı, hangisi?
Müyesser Saykı, yeterli dinlenmenin, dengeli beslenmenin, sık el yıkamanın, soğuklardan korunmanın ve grip ile zatürre aşısı yaptırmanın önemli olduğunu, hastaların iç ve dış ortama uygun, yünlü ya da pamuklu giysileri tercih etmesi gerektiğini söyledi.