Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, bitki bilimi Zencefilgillerden, kök saplarından
safranı andıran boyalı bir madde çıkarılan, yaprakları sivri uçlu,
çiçekleri sarı renkte, çok yıllık bir bitki, Hint safranı (Curcuma
longa)
Vikipedi
Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
"zerdeçal" kelimesinin kullanım örnekleri.
Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir.
Mısır küpsülü, meyan kökü, avakado yaprağı, civan perçemi, kırkkilit otu, tarçın, karanfil, nane, limon, melisa, zencefil, çuğa çiçeği, havlıcan, zerdeçal, kuşburnu, hatmi, kekik, ısırgan otu, funda yaprağı, biberiye, rezene, defne yaprağı, mersin yaprağı, papatya, ardıç, yeşilçay, acı çehre tohumu, enginar yaprağı, hindiba, çörekotu, devedikeni.
Doğranmış tüm yeşillikleri, kuru ve taze soğanları, jalapeno biberleri, tahin, galeta unu, susam, kimyon, zerdeçal, köri, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.
Bitkisel ilaç seçenekleri arasında kürkümin salgılayan zerdeçal, kuşburnu özü ve eklem sağlığına iyi gelen glukozamin ve kondroitin vardır.
Buna alternatif olarak ekinezya, kakula, papatya, hatmi, kuşburnu, hibizkuz ve kök ilaveli zencefil ile zerdeçal karışımları da hazırlıyoruz.
Buradan zerdeçal bitkisinin küfü önleme etkisinin olduğunu öğrenmiş olduk.
Eğer zerdeçal tozu cildinizde sarımsı bir iz bırakırsa sütlü pamukla bunları temizleyebilirsiniz.
İçinde Lohusa Şekeri, tarçın ,karanfil, zencefil, muskat, havlıcan, zerdeçal ve üzerine serpilmek üzere fındık tozu veya çam fıstığı tozu kullanılıp servis edilen sağlıklı bir içecektir.
Hücre temizliğini tetikleyebilmek için gerekli protein, vitamin ve mineralleri barındıran çilek, enginar, sarımsak, zerdeçal, pırasa gibi besinleri düzenli tüketmek önemli rol oynuyor.
Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.
Zerdeçal kanser ve alzheimer gibi hastalıkları önlüyor, kas ağrılarını geçiriyor, gaz ve şişkinliği geçiriyor, kilo vermeye yardımcı ve de antidepresan etkisi gösteriyor.