Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
üvez
  • isim, bitki bilimi Gülgillerden, orta boylu bir ağaç (Pirus sorbus)
  • Bu ağacın muşmulaya benzeyen yemişi
    "Gülse bile gülüşünde ham ayva, muşmula veya üvez yemiş gibi bir burukluk vardır." - R. H. Karay
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
üvez

Gülgiller (Rosaceae) familyasından, meyveleri yenen, dikensiz, basit ya da bölmeli yapraklı, beyaz çiçekli ağaç ya da ağaççıklar.

Tarama Sözlüğü
üvez

bk. üyez.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
üvez

Sivrisinek, tatarcık

Vikipedi
Üvez
  • Üvez; bir ağaç (sorbus)
  • Üvez; sivrisineğe benzer bir böcek
Üvez (bitki)

Üvez (Sorbus), kışın yaprağını döken, farklı boylarda (3–25 m), gülgiller (Rosaceae) familyasına ait, çalı ya da orman ağacı türlerinin ortak adı.

Mayıs-Haziran ayları arasında beyaz, ender olarak da pembe renkte çiçek açmaktadır. Meyveler yalancı meyve tipinde; küremsi, yumurtamsı ya da armut şeklindedir. Üvez cinsinin kuzey yarım kürenin değişik bölgelerinde yayılmış olan 80 den fazla türü, Türkiye'de ise 12 türü ve 17 taksonu bulunmaktadır.Üvez Türlerimiz ve Fidan Üretim Teknikleri, H. Cemal GÜLTEKİN

Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.

Türkiye'de doğal olarak bulunan üvezlerin çoğunluğu; hem kuraklığa hem de hava kirliliğine dayanıklı türlerden oluşmaktadır. Çalı ve küçük ağaç görünümlü üvezler yüksek dağ kuşağında önemli bir erozyon kontrolü bitkisidir. Üvez ve özellikle akçaağaç yapraklı üvezin kerestesi çok değerlidir. Yaz aylarında çiçek açmalarından dolayı arıcılık açısından önemli bir bitkidir. Meyveleri insanlar ve kuşlar başta olmak üzere diğer canlılar tarafından yenilmektedir. Ayrıca meyve ve yaprakları modern ve alternatif tıpta çok amaçlı kullanılır. Bu bitkiden Ruslar "ryabin cognac" adında geleneksel votka yapar.

"üvez" kelimesinin kullanım örnekleri.

Konuşmasının ardından Vali Çeber, protokol üyeleri, öğrenciler ve şehit aileleri tarafından 850 leylandi, limoni servi, üvez, kızılcık ve ahlat fidanı ile Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan askerler için zeytin fidanları toprakla buluşturuldu.

Diğer yandan son yıllarda yörede tabii olarak bulunan ve yaban hayatı için çok büyük önem arz eden alıç, yabani armut, yabani erik, üvez, geyik elması, kızılcık gibi yabanıl türlerde yoğun şekilde üretim yapılıyor ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Mersin ve çevresinde toprakla buluşturuluyor.

Fidanlığımızda hünnap, ahlat, alıç, iğde, yemişen, üvez, kuşburnu, kızılcık gibi yöresel yabanıl meyveli türlerin de fidanı üretilmektedir.

Gölyaka Orman İşletme Müdürü Mevlüt Arslan, Yaban elması, Muşmula, Türk fındığı, Üvez gibi yabanıl meyveli türler ile ağaçlandırmanın yöredeki yaban hayvanlarına besin kaynağı sağlayacağını, ayrıca kırsal kesimde yaşayan orman köylüsü vatandaşlarımıza ek gelir getireceği ve yetişme ortamı özellikleri dikkate alınarak yöreye uygun türler ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yöre ormanlarının biyolojik çeşitliliğine de katkı sağlayacağını, 2017 yılında ve daha sonraki yıllarda yapılacak bakım ve gerekirse tamamlama çalışmaları ile sahanın yüzde 100 başarılı hale getirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.