Güncel Türkçe Sözlük
-
özel, isim Nevşehir iline bağlı ilçelerden biri
Vikipedi
Acıgöl aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Acıgöl (Mısır), Mısır'da, Süveyş Kanalı üzerinde yer alan göl
- Acıgöl (İran), İran'ın Türkmen Sahra Bölgesinde, Gülistan Eyaletinde göl
- Acıgöl, Nevşehir, Türkiye'nin Nevşehir ilinin ilçesi
- Acıgöl maarı
- Acıgöl (Göller Yöresi), Türkiye'de, Göller Yöresi'nin kuzeybatı kenarında, Afyon'un Dazkırı ilçesinin güneyinde göl
- Acıgöl (Konya), Türkiye'nin Konya ilinin Karapınar ve Ereğli ilçeleri arasında ve Karapınar'ın doğusunda yer alan göl
Acıgöl (Çardak Gölü), Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan tektonik göl. B Sınıfı Sulak Alan olarak koruma altına alınmıştır.
Acıgöl, 41,34 km - 41,5 km arasındaki yüzölçümü ile Denizli ilinin en büyük gölüdür. Denizli yönünde Çardak ilçesi ile Afyon yönünde Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölün yaklaşık 20 km'si Afyon ili içerisinde kalmaktadır.
Gölün denizden yüksekliği 842 m olup derinliği ise 150 cm ile 210 cm arasındadır, yaz mevsiminde suyu azalır ve yer yer kurur. Göl yaz mevsiminde ve yağış azlığı görülen yıllarda büyük oranda kurur. Tuzluluğu iyice artan göl, tuzlu göller sınıfından playa sınıfına dahil edilir. 1970'de 160 km olan göl alanı 2008'de 50 km'ye düşmüştür. Yağışın yeter Göl suyu, çevresindeki dağların küçük derelerinden, kaynaklar ve yağışlardan beslenmektedir.
Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl, Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98’i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90’ı Denizli'deki Acıgöl’den sağlanmaktadır.
Göl yatağında jips ve tuz katmanları, tuzlu su ortamında oluşan mikroorganizmalar ve yataktaki sülfür bakterilerince ayrıştırılarak mirabilit cevheri şeklinde sodyum sülfat oluşmaktadır. Gölden çıkarılan tuz, potasyum, sodyum ve sülfat gibi maddeler çevredeki işletmeler tarafından değerlendirilmekte, örneğin sodyum sülfat, kâğıt, cam, deterjan, tekstil ve benzeri sanayilerde kullanılmaktadır.
Göl civarında 20 familyaya ait 176 kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca dünyada ender bulunan Dişli Sazancık (Aphanius transgrediens) yalnızca Acıgöl'de bulunmaktadır. Dişli sazancık Acıgöle güneyden dökülen 20-25 kaynaktan yalnızca 1-2'sinde yaşamaktadır. Göle sonradan bırakılan sivrisinek balığı (Gambusia holbrooki) dişli sazancıkların yavru ve yumurtalarını yemektedir. Alan ve besin rekabetine girmektedir.
Ancak çevredeki evlerden kaynaklı atıklar ve fabrikaların üretim faaliyetleri, sucul yaşamı olumsuz etkilemekte ve göl çevresindeki canlı çeşitliliği ve sayısında düşüşe yol açmaktadır.http://www.haberler.com/acigol-un-flamingolari-tarihe-karisti-2995492-haberi/http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=56286
Acıgöl, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik maar gölüdür. Meke Krater Gölü'nün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar- Ereğli yolu üzerinde 8. km'dedir. Denizden yüksekliği 988 m, alanı 400 hektar olan göl elips biçimlidir. Genişliği 1750 m-1250 m kadardır.
Acıgöl, Karacadağ'ın güneydoğu kenarında volkanik alanda patlamayla oluşan bir çukurda oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfatdan dolayı suları acı-tuzludur. Bu nedenle mikroskobik de olsa içinde canlı yaşamaz.