Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
agorafobi
  • isim, tıp (***) Alan korkusu
Vikipedi
Agorafobi

Agorafobi kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Kapalı ya da kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan kaçınır.

Korkuları[ değiştir]
  • Toplu taşıma ile seyahat etmek
  • Kalabalık caddelerde dolaşmak
  • Kuyrukta beklemek
  • Tiyatro, sinema, konser alanı gibi kalabalık alanlarda bulunmak
  • Büyük alışveriş merkezlerinde, kalabalık mağazalarda bulunmak

"agorafobi" kelimesinin kullanım örnekleri.

Agorafobi tedavi süreçleri çoğu zaman olumlu sonuç verir.

Bu hastaların yüzde 50’sinden fazlasında panik bozuklukla beraber agorafobi de görülebiliyor.

Tüm bu yaşadığımız korkular, kaygılar agorafobi gibi bozukluklara yol açabilir mi?

Genellikle panik ataklar ile birlikte görülmesine rağmen, agorafobi tek başına da görülebilir.

Ben 13 yaşında agorafobi yaşamaya başladım mesela ve gerçekten hayatım değişti.

Uçuş veya uçak korkusu tek başına olabileceği gibi uçuş ile ilişkili kapalı yer, yükseklik korkusu gibi bir veya daha fazla fobinin bileşeninden de ortaya çıkabiliyor veya panik atakla ilişkili olan agorafobi gibi başka nedenlere de dayanabiliyor.

Bir gün gelip de agorafobi geliştireceğimi söyleseler hayatta inanmazdım.

Gizem Çetinkaya’nın yazdığı, oynadığı ve yönettiği “Erik Ağacına Tırmanırken” adlı oyunla bir kadın üzerinden tüm kadınların gerçeği anlatırken, 27 Mart Salı günü Metin Akyol’un yazdığı, yönettiği ve Mehmet Latif’in oynadığı “Lalena” adlı oyunla bir agorafobi trajedisini gösterecek.

Bugün Gizem Çetinkaya’nın yazdığı, oynadığı ve yönettiği “Erik Ağacına Tırmanırken” adlı oyunla bir kadın üzerinden tüm kadınların gerçeğini anlatmaya, 27 Mart Salı günü Metin Akyol’un yazdığı, yönettiği ve Mehmet Latif’in oynadığı “Lalena” adlı oyunla bir agorafobi trajedisini göstermeye, 3 Nisan Salı günü Tezer Özlü’nün yazdığı, Sibel Salcıoğlu’nun uyarladığı, oynadığı ve yönettiği “Yaşamın Ucuna Yolculuk” adlı oyunla Tezer Özlü’nün yalnızlığını, bunalımlarını, siyahını ve beyazını yansıtmaya, 12 Mayıs Cumartesi günü Federico Garcia Lorca’nın yazdığı Sabahat Akıncıoğlı’nun yönettiği “Bernarda Alba’nın Evi” adlı oyunla baskının ve sıkışmışlığın bir evdeki ilişkiler üzerine etkisini gözler önüne sermeye geliyor.