Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bahçe
  • isim Sebze, meyve, çiçek veya ağaç yetiştirilen yer
    "Alevi ve bağrışmaları gören kadın erkek herkes evimizin bahçesine doldu." - E. İ. Benice
Vikipedi
Bahçe

Tarım / Ziraat / Peyzaj mimarlığı

  • Bahçe - Sebze yetiştirilen yer, bostan.
  • Bahçe - İnsanların doğa ve temel ihtiyaçlarının karşılandığı alanlardır. Yapıların önünde, arkasında, yanında yer alan mekanlar, avlular
Bahçe (ziraat)

Bahçe, çeşitli çim türleri, yerörtücü bitkiler, çiçekler, çalılar, ağaççıklar, yaprak döken veya dökmeyen ağaçlar, süs bitkileri veya doğal bitki örtüsüyle oluşturulmuş, insanların doğa ve temel ihtiyaçlarını karşılayan, aile yapısına, isteklerine, kullanım alışkanlıklarına göre estetik tasarlanırken doğanın yapısının bozulmadan, ekolojik ölçütlerin göz önünde bulundurulduğu, bitkilerin birbirleriyle etkileşimlerinin incelendiği, ekosistemin devamlılığının sağlandığı, flora-fauna ilişkisinin göz önünde bulundurulmasının yanında birçok faktörü, yerel, bölgesel, ülkesel boyutlarda göz önüne alındığı yapı dışında kalan ve yakın çevresine ait açık alan mekanlardır.

Genellikle açık alanlarda bulunan bahçeler, hem doğal halleriyle bulunabilir, hem de insan eliyle yapılarak bakımlı halde bulundurulabilirler. En yaygın biçimi konutlarda görülen bahçeler, kamuya açık alanda parklar ya da hayvanat bahçeleri biçiminde de görülür. Bahçelerde amaca ya da görsel zevklere göre değişkenlik gösteren havuz, kameriye, özel çiçek tarhları, gölet gibi ek özellikler bulunabilir. Satışa yönelik gıda ürünleri üretilen veya zevk amaçlı ( sebze ve meyve) ürünleri üretilen hobi bahçeleri de bahçecilik kapsamında ele alınabilirler.

Bahçe düzenlemesi çok özel bilgi ve deneyim gerektirmektedir.Ülke politikasında yer peyzaj planlarına ve karakteri göz önünde bulundurularak estetik, alan kullanımı, konfor, gürültü, enerji, güvenlik, doğal afetlere karşı arazinin toprak, su, bitkisel yapısına uygun vb. faktörler içerir. Bu süreçte peyzaj mimarları tarafından peyzaj planlama ve mühendislik ilkeleri doğrultusunda proje çizilerek, projeye uygunluğu denetlenir. Bahçıvanlar, yapılan projenin uygulandıktan sonra peyzaj mimarları tarafından hazırlanan bilimsel bilgiler ışığında hazırlanan bakım programlarının ve alanın sürdürülebilir olması için bahçe bakımı sulama, budama, gübreleme, yabani ot temizleme gibi faaliyetleri sürdürülmektirler. Bugünün gelişen bilimsel yaşam akışı içinde Peyzaj mimarlığı mesleğinin sahipleri peyzaj mimarlarınca profesyonel ve doğayla uyumlu sürdürülebilir peyzaj uygulamaları(planlama, tasarım ve onarım) şeklinde yapılmaktadır.

"bahçe" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sokaklara 08:30-12:00 saatleri arasında, Karayılan, Azganlık ve Sarıseki Mahallelerine 08:30-16:30 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Kırıkhan İlçesi Cumhuriyet Mahallesi’ne 12:00-16:00 saatleri arasında, Güzelce, Karamankaşı ve Çamsarı Mahallelerine 08:00-16:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Hassa İlçesi Gülkent Mahallesi’ne 09:00-13:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Antakya İlçesi Ürgen Paşa Mahallesi’ne 10:00-12:00 saatleri arasında, General Şükrü Kanatlı Mahallesi’ne 08:30-09:30 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle, Kuyulu, Fevzi Çakmak, Güllü Bahçe, Zenginler, Koca Abdi, Şehitler ve Habibi Neccar Mahallelerine 01:00-05:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Odabaşı Mahallesi’ne 13:00-16:30 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle, Altınözü İlçesi Fatikli, Yenişehir, Yunushan, Çetenli, Akdarı, Akamber ve Yenihisar Mahallelerine 07:00-15:00 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle enerji verilemeyecek.

Rapora istinaden yapılan toplantıda bu ağaçların kış aylarında kesilmesi gerektiğinin belirlendiğini dile getiren Arı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı bu bilimsel rapor doğrultusunda İstanbul’un bazı noktalarında akağaç kesimlerine başlamıştır.

Ş’den yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz Cuma günü, Seyhan ilçesi Reşatbey Mahallesi 62014, 62015, 62016 ve 62024 sokaklara 07:00-15:00 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle, Mithatpaşa Mahallesi 58186, 58188, 58190, 58192, 58194, 58196, 58198, 58200, 58202, 58204, 58206 ve 58216 Sokaklar ile Defne Caddesi’ne 09:00-15:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Gürselpaşa Mahallesi 75479 ve 75294 Sokaklara 09:00-14:00 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle, Ceyhan ilçesi Ağaçpınar, Altıkara, Sirkeli, Yeniköynazımbey, Yılankale ve Küçükburhaniye Mahallelerine 10:00-14:00 saatleri arasında, Toktamış Mahallesi ile Bozcalar Tekstil, Olcay Tekstil, Mes Yağ, Doğa Gıda, Alyans Yağ, Çukobirlik, Obsidyen Madencilik, Bozkurtlar Tekstil, Çağrı Tarım, Nur Kireç, Çukurova Kireç, Akdeniz Petrolleri, Arıtma Tesisi, İlbay Çırçır, Kemal Aydız Soğuk Hava Deposu, Öz Bahçe, Tokbin Ticaret, Aytuğ Tarım, Yağcı Tarım, Şahinler, Bozçalar Çırçır, Akdeniz Un, Beyce Çırçır, Tezcanlar, Murat Tarım, Şanlar Çırçır ve Berçikl

İlçe merkezinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden Muharrem Akkılıç İlkokulu, Saray İlkokulu, Zekai Dursun İlkokulu, Gelincik Dağı İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Zübeyde Hanım Anaokulu, Şehit Ömer Yaman Ortaokulu, 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi, Halk Eğitim Merkezi ve dış mahallerde öğretim faaliyetlerini sürdüren Akkoyunlu Ortaokulu, Arabük Ortaokulu, Aynalı Ortaokulu, Bahçe Ortaokulu, Bayrak Ortaokulu, Bintaş Ortaokulu, Güney İlkokulu, Örenkuyu Ortaokulu ile Yayıklı Ortaokulunda boya ihtiyacı olan bölümlerin boyanmasına, tadilat ve bakım ihtiyacı olan bölümlerin de onarılmasına devam ediliyor.

Mersin Tarım Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacak Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçılar Birliği ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Mersin Tarım Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi projesi için kurulacak olan Anonim Şirkete 500 bin TL ile ortak olması ile ilgili madde oy birliği ile kabul edildi.

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde yuvadan çıkan deniz kaplumbağaları denizle buluştu.

Serap Ergene ve beraberindeki Mezitli Belediyesi Kent Konseyi üyeleri, yavru çıkışlarının beklendiği Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahiline geldi.

Kurum müdürü Ahmet Ateş, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tesislerinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliği pekiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Nar üreticisi Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, Keben narının, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından 1985 yılında "33 N16" koduyla sofralık nar olarak tescilinin yapıldığını söyledi.

Arıcılarla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Torosların zirvesine 250 arı kovanı çıkardıklarını, üretim ve denemeler esnasında oluşan tecrübeyi arıcılık faaliyeti yapan kurum, kuruluş ve arıcılarla paylaşacaklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile BM Mülteci Örgütü ortaklığı, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü ile İŞKUR destekleriyle hazırlanan proje çerçevesinde çalışmalar başladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasından (MTSO) yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM Mülteci Örgütü ortaklığı, Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü ile İŞKUR destekleriyle düzenlenen proje kapsamındaki çalışmalar başladı.

Belediye, temel ve bahçe katının beden duvarlarını, özgününe uygun almaşık taş örgüsüyle tamamladı.

Altes Prensi Takahito Mikasa'nın Kalehöyük kazılarını başlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı oluşturulması amacıyla yapılan bahçe, Japonya sınırları dışındaki en büyük botanik bahçesi olarak nitelendiriliyor.

Fidan üretim desteği tüm çeşitlerde adet başına aşısız ise 50 kuruş, aşılı ise 1 lira olacak Fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım desteği dekara bodur meyvede 150-400 lira, yarı bodurda 150-350 lira, bağ, zeytin ve diğer meyve fidanları ile Antep fıstığı anacı ile bahçe tesisinde 100-280 lira, sertifikalı çilek fidesinde 350 lira, aşılama ile çeşit değiştirme sertifikalı fidan desteği 250 lira, virüsten ari fidanlara ilave olarak standartta 50, sertifikalıda 100 lira olarak uygulanacak” ifadelerine yer verdi.