Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
eleştiri
  • isim Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit
    "Haklarında yazılan yüceltici eleştirileri de tam anladığımı söyleyemem. O zaman biraz komplekse kapılıyorum." - N. Meriç
  • edebiyat Bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle değerlendirerek anlaşılmasını sağlamak amacıyla yazılan yazı türü, tenkit, kritik
  • felsefe Özellikle bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama
    "Zengin seçenekleri dinlerken siz de muhayyilenizi, eleştiri bilincinizi bilemiş olurdunuz." - H. Taner
Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü
eleştiri

Sinema

  1. Bir filmin sanat, estetik, uygulayım, düşüngü, toplumbilim yönünden değerlendirilmesiyle uğraşan yazı türü. TV.

  2. Bir televizyon izlencesinin aynı yönlerden değerlendirilmesiyle uğraşan yazı türü.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
eleştiri

(Yun. kritike(tekhne) - ayırt etme, yargılama, eleştirme (sanatı)) :

  1. (Genel anlamda) Bir insanı, bir yapıtı, bir konuyu, doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek ereğiyle inceleme işi.

  2. (Felsefede) Özellikle bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama. (Bilgi eleştirisi.)

  3. (Kant'ta) Usun yargılanması, eleştirilmesi. // Burada insan usunun sınırları söz konusu edilir. İnsan usunun deneyden bağımsız olarak salt kendi kendine neyi başarıp neyi başaramayacağı araştırılır. Eleştirilen bilgi değil, us yetisinin kendisidir.

Tiyatro Terimleri Sözlüğü
eleştiri

Bir oyunun, yapılan sanat, estetik, teknik, dünya görüşü ve toplumbilim, sahneye koyuş, oynanış, dekor, kostüm, rol psikolojisi vb. yönlerinden herhangi biri, birkaçı, ya da tümü yönünden bakarak yapılan değerlendirme.

Yazın Terimleri Sözlüğü
eleştiri

Bir sanat yapıtının, iyi ve kötü yönlerini inceleyerek bir yargı ile belirten yazı türü.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
eleştiri

Bir oyunu, dünya görüşü, sanatsallığı, toplumsal katkısı, sahneye konuşu, oyunculuğu ve plastik değerleri açılarından değerlendirme işlemi.

Vikipedi
Eleştiri

Eleştiri, bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. Sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazı türüdür.

Eleştirinin Özellikleri;

  • Eleştiri objektif olmalıdır.
  • Eleştiride amaç okura ve yazara yol göstermektir.
  • Eleştirmenin kişisel duyguları kattığı eleştirilere öznel eleştiri, kişisel duyguları katmadığı, objektif olduğu eleştirilere de nesnel eleştiri denir.
  • Eleştiri her yönden yapılabilir.
  • Eleştiride yazar okuyucuyla konuşma halindedir.

"eleştiri" kelimesinin kullanım örnekleri.

Aslına bakarsak bizler zaten farklı bir durumda değiliz; hükümete yönelik en ufak bir eleştiri hakaret olarak görülüyor; hükümet herkese, abartmasız herkese, hakaret edebiliyor ama onların yaptığı sadece “eleştiri” olarak görülüyor!

Burada kürsüden yapılan hiçbir eleştiri, hiçbir söylem farklı algılanamaz.

Türkiye’deki mobing olgusunun çalışanlar nezdindeki algısını değerlendiren Araştırma ve İleri Analiz Danışmanı Özge Tarakçı Özkurt ise, “Araştırmada çalışanlar yüzde 48,8 ile ‘gereksiz ve anlamsız görevlere’, yüzde 35,5 ile ‘gerçekçi olmayan iş taleplerine’, yüzde 33,6 ile ‘sürekli olumsuz eleştiri, küçümseme ve iğnelemeye’ ve yüzde 30,4 ile ‘hakkında dedikodu ve asılsız bilgiye’ maruz kaldıklarını beyan etti” dedi.

Bu deneyimin kazandırdığı araştırmacılık onu incelikli bir toplumsal eleştiri yaptığı ve başta kadınlar olmak üzere karakterlerine son derece hassas biçimde yaklaştığı filmler yapmaya yönlendirdi.

Bakan Kaya'nın avukatı Erol Bulut, yayma, eleştirme, yorumlama, açıklama, eleştiri veya değer yargısı biçiminde bilginin gerçek ve güncel olması aşamalarında kamunun ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekliyle konu arasında bir bağ bulunması birlikte değerlendirildiğinde, basın özgürlüğü kapsamında bir haber yapılmadığını söyledi.

Sosyal ve psikolojik nedenler ise yalnızlık, yakınlarının desteğinin olmaması, eşler arasındaki çatışmalar, çocuklarla ilgili sorunlar, boşanma, ayrılıklar, güvenlik sorunları, işyerinde bezdirici uygulamalar, iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk, ilişki sorunları, aşırı mükemmeliyetçilik, titizlik, alınganlık, korku, endişe, suçluluk duyguları, kıskançlık, utangaçlık, belirsizlikler, değersizlik duyguları, aşırı eleştiri gibi birçok neden sayılabilir.

Bu cümlelerin ne kadarı eleştiri, yargılama, şikayet, beğenmezlik içeriyor?

İktidar partisi uygulamalarına baktığınızda sözlere baktığınızda kıyısından köşesinden geçerek hafif bir eleştiri yapmak sureti ile 'partimizin eski bir yöneticisi' denilmek sureti ile adını koymadılar.

Halk günlerimizi aynı zamanda taleplerin, isteklerin yanında sorunların dile getirildiği ve anında çözüme kavuşturulduğu dertleşme ve öz eleştiri günleri diye de adlandırabiliriz.

İfade hürriyeti bakımından eleştiri ile hakaret arasındaki ince çizgi, toplumda hakim olan ortalama düşünüş ve anlayışa göre, kişilerin ifade hürriyeti ile mağdurun birey olarak onur ve şerefi arasındaki denge de gözetilmek suretiyle hakim tarafından belirlenmelidir.

Eleştiri yapsın, ağır Eleştiri yapsın, şok edici, Eleştirici yapsın, en ağır Eleştirici yapsın, kimse bir şey demiyor.

Albayrak, mesajında, haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının, uygarlığın ilerlemesinde ve demokrasinin gelişiminde çok büyük katkısı olduğunu belirtti.

Haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının, demokrasinin gelişiminde çok büyük katkısı vardır.

Albayrak, mesajında, haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının demokrasilerde çok büyük önemi olduğunu belirtti.

Haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri olan basının, uygarlığın ilerlemesine ve demokrasinin gelişimine çok büyük katkısı vardır ve özgür basın ülkemizde demokrasinin en iyi şekilde işlemesi için gerekli bir kuvvettir.