Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
lahit
  • isim Duvarları taş veya tuğladan, üstü taş bir kapakla örtülü mezar
    "Firavun'un açık lahitlerindeki boğuk yankıları dinledim." - Y. K. Karaosmanoğlu
  • Taş veya mermerden oyma mezar
Vikipedi
Lahit

Lahit; özellikle Antik Çağ'da insanların ölülerini muhafaza ettikleri, genellikle yeryüzünde sergilenen ve çoğunlukla taştan oyulan, sandık şeklinde mezar. Günümüzde de hâlen özellikle bazı devlet büyüklerinin mezarlarında görülür.

Lahitler, mermer ya da bölgede bulunabilecek diğer taş türlerinden yontularak yapılırlardı. Antik Mısır'da mumyaların konulduğu lahitler üzerinde genellikle ölünün kabartma heykeli bulunurdu. Antik Yunan'da lahitler genellikle dönemin tapınaklarına benzer biçimlerde yapılırdı. Üzerlerinde tapınaklarda görülebilecek türlerden çeşitli süslemeler, alçak veya yüksek kabartma şeklinde oyularak yapılırdı.

Lahitlere ölü ile birlikte, ölümden sonraki hayatta kullanacağı çeşitli eşyalar ve değerli metallerden yapılmış objeler de konurdu. Lahitler, Antik Çağ ve günümüzde bu nedenle sık sık mezar soyguncularının saldırılarına uğramış, tahrip edilmişlerdir. Günümüze kadar özgün halinde korunmuş antik lahit örnekleri çok az sayıdadır.

Tamamen elle yontulan ve heykeltıraşlar tarafından yapılan süslemelere sahip olduklarından, ancak zengin insanların ölüleri için lahitler kullanılırdı. Dünyaca ünlü lahitlere örnek olarak bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan İskender Lahdi ve Ağlayan Kadınlar Lahdi gösterilebilir.

"lahit" kelimesinin kullanım örnekleri.

İş makineleri ve işçilerin çalışmasıyla korunak ve toprak torbaları kaldırılarak lahit gün yüzüne çıkarıldı.

Ekipler, evde yaptıkları aramada 2 metal arama dedektörü, 3değişik ebatlarda metal haç, 6 eski dönemlere ait sikke, 2 yuvarlak taş obje, üzerinde figürler bulunan metal yüzük, tarihi eser olduğu değerlendirilenişlemeli lenger tabak, üzerinde işlemeler bulunan metal obje, üzerindeişlemeler bulunan 2 taş obje, 3 lahit fotoğrafı ve tarihi eser incelemedekullanıldığı değerlendirilen mercek ele geçirdi.

Yapılan aramada 2 adet metal arama dedektörü, 3 adet değişik ebatlarda metal haç, 6 adet eski dönemlere ait sikke, 2 adet yuvarlak taş obje, 1 adet üzerinde figürler bulunan metal yüzük, 1 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen işlemeli lenger tabak, 1 adet üzerinde işlemeler bulunan metal obje, 2 adet üzerinde işlemeler bulunan taş obje, 3 adet lahit fotoğrafı ve 1 adet tarihi eser incelemede kullanıldığı değerlendirilen mercek ele geçirildi.

Onlar daha çok Müslümanlara benzeyen Lahit ve tabut mezar türünü benimsiyorlar ama Rumlar ise böyle odacık şeklindeki kubbe şeklinde olan bir mezar yapısını, oda yapısını tercih ediyorlar.

İki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin somutlaştırmak adına 3 ay süreyle Cenevre Üniversitesinde sergilenen lahit, 14 Eylül 2017'de Türkiye'ye iade edilerek Antalya Müzesinde sergilenmeye başlandı.

Adnan Diler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge, şehrin merkezinde olmasına rağmen yaklaşık 3 yıl süren bir soygun yaşandığını vurgulayarak, definecilerin mezar içindeki altın varaklı resimler ve lahit boyalarına zarar verdiklerini söyledi.

Bu yıl 15 Ekim Pazartesi günü, Roma dönemine ait şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge olan 'nekropol' olduğu düşünülen alanda devam eden arkeolojik kazılarda, 1 lahit daha bulundu.

Roma Dönemi'ne ait şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge olan nekropol olduğu düşünülen alanda 15 Ekim Pazartesi günü devam edilen arkeolojik kazılarda, 1 lahit daha bulundu.

Geçen 15 Ekim pazartesi günü, Roma dönemine ait şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge olan Nekropol olduğu düşünülen bölgede devam eden arkeolojik kazılarda 1 lahit daha bulundu.

Üzerleri kapatılan lahit ve küpler daha sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamyonete konularak incelenmek üzere Hatay Arkeoloji Müdürlüğü'ne götürüldü.