Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
maşrık
  • isim Doğu
    "Mağripten maşrıka dünyanın ucu / Sarrafı bilir altını, tuncu" - Pir Sultan Abdal
Vikipedi
Maşrık

Maşrık, çoğu zaman "Şark", "Doğu" kelimeleriyle eşanlamlandırılmak istense de, bunlar tam anlamı karşılayan kelimeler değildirler. "Doğu"nun karşılığı "Orient" kelimesi olabilir ama 'maşrık' daha çok ölümsüzlükle alakalı metafizik bir kavramdır.

Birisi vefat ettiği zaman; "ebedi maşrık"a intikal etti deyimi kullanılır. Bunun anlamı birçok kişinin günümüz Türkçesine tercüme ettiği gibi, sonsuz doğuya gitti anlamını taşımaz. Türkçeyi yabancı kelimelerden arındırma gayretleri içerisinde, bazı kavramlar sadeleştirilmiş, giderek anlam derinliğini kaybetmiştir. Sonsuz doğu Fransızca ve İngilizce dillerindeki "Orient Eternel" kavramını tercüme etme gayretlerinin sonucudur. Tam anlamı karşılamaktan uzaktır.

Sonsuzluk kavramıyla ölümsüzlük kavramı aynı anlama gelmez. Birisinin vefat ettikten sonra sonsuzluğa karışmasıyla, ölümsüzlük mertebesine erişmesi aynı şeyi anlatmaz. Bu nedenle Ebedi Maşrık kavramı Sonsuz doğu demek değildir.

Bu kavram, ölümden sonra ne ne oluyor sorusuna verilen yanıtlardaki çeşitliliği de göz önüne serer. Dini inanışların her biri bu konuda farklı bir yaklaşım getirecektir. Dini inanışları da ifade etmek için kullanılan kavramları taşıyacak kelimeler de o kadar geniş anlamlı olmalıdır. "Maşrık" işte ölümden sonra ne olduğunu açıklamayı kolaylaştıracak yüksek kapasitede bir kavramdır.

İslâm dünyasının batı kısmını (Mağrib) teşkil eden Kuzey Afrika ve Endülüs’te yaşayan müslümanlara Megāribe, doğu kısmında (Meşrik) yaşayanlara da Meşârika (Meşrikīler) denilmektedir.