Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
mangır
  • isim Bakırdan yapılmış, iki buçuk para değerinde sikke
    "Şu güzelim zeytinin batmanını on sekiz mangıra bile almıyorlar." - N. Nâzım
  • Nargile lülesine konulmak için kömür tozundan yapılan, çabuk tutuşur, tavla pulu biçiminde bir tür yakacak
  • Para
    "Bundan sonra para peşin kırmızı meşin, mangırınız yoksa semtime uğramayın." - M. Uyguner
Tarih Terimleri Sözlüğü
mangır

Akçenin dörtte biri değerinde eski bir Osmanlı parası.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
mangır

Karagözbalığının küçüğü.

Vikipedi
Mangır

Mangır (veya Mankur) Osmanlılarda küçük alışverişler için kullanılan bakırdan bir sikkeydi.

Mangırlar I. Murad (1362-89) zamanında darbedilmeye başlanmıştır ama Orhan Gazi'ye (1324-62) atfedilen bazı örnekler de mevcuttur. İstanbul, Edirne ve bakır madenlerinin bulunduğu bazı Anadolu şehirlerinde üretilirdi. II. Mehmet zamanında Mangır basan darphaneler Edirne, Bursa, Amasya, Ayasuluk, Ankara, Bolu, Tire, Kastamonu, Karahisar (Afyon) ve Serez'di.

II. Mehmet zamanında iki farklı mangır tipi vardı. Büyük olanlar 1 dirhem (3.2 g), küçük olanlar 1/3 dirhem ağrılığındaydı. Sekiz büyük mangır, veya 24 küçük mangır, bir akçe bedelindeydi. 16. yüzyılda ikinci çeyereğinde sadece büyük mangırlar kullanıldı, 16. yüzyılın ikinci yarısında yarım ve çeyrek mangırlar da tedavüle girdi.

Gümüş sikkelerin değeri içerdikleri gümüş miktarına yakın bir değere karşılık gelmekteydi. Buna karşın mangırların değeri kullanılan bakırın değerinden fazla olarak tayin edilirdi, aradaki fark devlete gelir kalırdı. Bu nedenle mangır üretimi sıkı bir kontrol altındaydı. Bakır sikkelerin darp etme yetki genelde yerel zanaatçılara açık artırmayla verilirdi. Bu mangır ve pullardan çok sayıda basılmasına engel olmak için devlet arada eski mangırları geçersiz ilan eder ve yeni mangırları yürürlüğe sokradı. Ancak belli dönemlerde yeni mangırların tedavüle girmesi o kadar sık olmaya başlamıştır ki, bunun bir vergilendirme yöntemi olduğu düşünülmektedir.

Özel şahıslara devletin para basma yetkisi vermesinin sağladığı kazanç yüzünden zamanla sahte mangırlar da basılmaya başlamıştır. Bir noktada bazı esnaf mangır kabul etmeyip altın veya gümüş ile ödeme yapılmasını talep etmiştir. Bu sorunların sonucu olarak 1691'de II. Ahmet mangır kullanımını durdurmuştur.

Mangırın iptal edilmesinden sonra Osmanlı Devleti onun yerine kuruş adı verilen gümüş paralar çıkarmıştır.

"mangır" kelimesinin kullanım örnekleri.

Keşan Ticaret Borsasında başlayan salon satışına, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, yönetim kurulu üyeleri, Toprak Mahsulleri Ofisi Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter, Keşan Ziraat Odası Meclis Başkanı Rüstem Akıncı, Keşan Ziraat Odası Başkanı Rıfat Mangır ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Volkan Diriker ile tüccarlar katıldı.

Programın düzenlenmesinde emek ve gönül veren saygıdeğer Şeyma Büyükkavas Kuran ve Mediha Mangır hocalarım ve Türkçe eğitimi öğrencilerimize, desteklerinden ötürü Dekanlığımız ve Rektörlüğümüze teşekkür ederim.

Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır ve yönetim kurulu üyeleri, TMO Keşan Ajans Amirliğine gelerek, TMO Keşan Ajans Amir Vekili Erdoğan Çekiç ve çiftçilerle görüştü.

Daha sonra söz alan Rıfat Mangır ise 2018 yılının tüm üreticilere bereketli olmasını dilerken, verimlerin düşük olduğuna dikkat çekti.

Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır ve yönetim kurulu üyeleri, ilçede düzenlenen kan bağış kampanyasına destek verdi.

Geleneksel Tekirdağ yemekleri arasında bulunan pireşe, şaraşura, yoğurtlu borani, zennik, bulama, çeneçarpan çorbası, cıllık, elbesan tava, gülbarak böreği, höşmerim, hakuk, kalle, kodrul, mangır ve papaz mancası tatilcilere farklı lezzetleri tatma imkanı sunuyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Meral Mangır da toprak için geç kalmadan bir şeylerin yapılması gerektiğini vurguladı.