Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
mantı
  • isim İçine kıyma konularak küçük bohçalar biçiminde dürülen hamur parçaları
  • Bu hamur parçalarıyla hazırlanan yemek
    "Güveçten sonra bir koca sini mantı gelmiş." - Ç. Altan
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
mantı
  1. Kasımpatı.

  2. Şebboy.

Vikipedi
Mantı

Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemektir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.

Trakya usulu mantı da et suyu veya salçalı su dökülerek tepside pişirilir. Bir çeşit böreği andırır, bilindik mantıdan farkı kızarmış tepsi mantısıdır.

Kazak mutfağında mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun ya da at eti kıyması konulur, buharda pişirilir, karabiber ekilir, doğranmış balkabağı eklenir. Üstüne tereyağı, ekşi krema ya da soğan sosu dökülerek servis yapılır.

Kırgız mutfağında mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun eti, dana eti, patates ve balkabağı gibi malzemelerden biri ya da birkaçı konulur. Yağ eklenir. Eklenen yağ, mantıyı daha sulu ve lezzetli yapar. Buharda veya suda haşlanarak ya da yağda kızartılarak pişirilir. Üzerine genellikle tereyağ konur ve ekşi krema, özel domates sosu veya sirke ve karabiber ile lezzetlendirilen taze soğan halkaları ilave edilerek servis yapılır. Çocukların sevdiği bir yemektir. Pişirmesi zahmetli ve zaman alıcıdır. Mantı pişirmek, çocukların da dahil olduğu bir aile aktivitesidir.

Türk mutfağında mantı yapımı: Üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş tereyağı dökülerek ve sumak, kuru nane ve eğer iç kıymasına karıştırılmadı ise fesleğen ya da reyhan ekilerek servis yapılır.

"mantı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Vali Mantı'nın ilçe ziyaretlerine, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Albay Fuat Anık ile bazı kamu kurumları yetkilileri katıldı.

Törene, Bingöl Valisi Ali Mantı, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Karlıova Belediye Başkanı Veysi Bingöl, Arakonak Belde Belediye Başkanı Mustafa Döner, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, İl Jandarma Komutanı Albay Mevlüt Dirim ile kurum müdürleri katıldı.

Etkinlik kapsamında usta aşçıların pişirdiği Bilecik güveci, bıldırcın ve keklik kebabı, dağ eriği kesme çorbası, oymaç çorbası, piruhi, nohutlu mantı, börek ile ayva, kabak, büzme ve samsı tatlıları misafirlere ikram edildi.

Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan malzemelerle hazırlanan hamurun oklava ile açılıp, küçük kareler halinde kesilmesi, uçlarının mantı yapımında olduğu gibi çimdiklenerek bir araya getirilmesi ve kaynayan suda pişirilmesinin ardından servis tabağına alınan cimcik aşı, isteğe göre sade ya da sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor.

İlçelerin belediye başkanlıkları, İlçe Emniyet Amirliği ve İlçe Jandarma komutanlıklarını ziyaret ederek güvenlik güçlerinin sorumluluk alanlarında yürüttükleri hizmet ve çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Mantı, Sarıyahşi ve Ağaçören ilçeleri Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde meslek edindirme kurslarını ziyaret etti.

Afet ve acil durumlarda toplum psikolojisine de dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Mantı, bu tür durumlarda her ferde destek olunması gerektiğini vurguladı.

Develi ilçesine özgü Gacer bitkisinin öğütütülmesiyle elde edilen un ile 130 kadın tarafından üç gün boyunca mantı yapıldı.

Yemekte davetlilere Kastamonu yöresine ait bir mantı çeşidi olan haluçka vişneli yaprak sarma ve mevsim salatası, levrek ve tiramisu ikram edildi.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen Sütaş yatırımıyla ilgili konuşan Bingöl Valisi Ali Mantı, yapılacağı alanın 3 kilometre yarı çapında herhangi bir hayvancılık tesisine izin verilmeyeceğini belirterek çıkar amaçlı hazine arazisini zorlayıp, karıştırmak isteyenlere müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Okullardaki fiziki durumlarının güzel olduğuna da değinen Vali Mantı, kentet eğitim öğretimin güzel bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

Lebeniye çorbası, bulgur çorbası, piliç saray sarma, gerdanlı kuzu keşkek, etli pazı sarma, kuzu kol sarma, keşli cevizli köy eriştesi ve Kayseri mantı geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağından öne çıkan tarifler.

Bingöl Valisi Ali Mantı, birinci derecedeki temsili kişilerin bayrama gelmesi gerektiğini, aksi takdirde mazeretsiz bir şekilde gelmeyen insanların yerine gelen ikinci derecedeki kişileri kabul etmeyeceklerini söyleyerek tepkisini gösterdi.

Mantı Çeşitleri İle Yağlama, Katmer, Bazlama, Nevzine Tatlısı Melikgazi Belediyesi olarak yöresel ve bölgesel değerlere önem verdiklerini ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri yemekleri, Kayseri giyim kuşam, Kayseri Evleri gibi kavramlar birkaç yıllık değil hatta yüzyıllık olmadığını bu kültür ve sanat birikimlerinin asırlar ile bir birikim ile oluştuğunu bunun için önemli olduğunu belirtti.

İlerleyen yıllarda, sadece özel günler için değil, diğer zamanlarda da özelikle çalışan kadınların imdadına yetişen bu tür işyerleri, baklavanın yanı sıra mantı, yağ mantısı, yaprak sarması, katmer, su böreği, gözleme, bazlama, içli köfte, nevzine tatlısı, el yapımı makarna ve erişte gibi ürünleri müşterilerinin beğenisine sundular.

Kayseri'de yöresel yemeklere dayanamayıp, perhizini bozan Cumhurbaşkanı Gül, bu sabah Erciyes Dağı eteklerindeki Hacılar ilçesinde sabah sporu yaptıktan sonra işadamı Saffet Aslan'ın kahvaltısına konuk oldu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin bağındaki akşam yemeğinde onuruna verilen sofrada, kuzu kapama, güveç, yaprak sarması, mantı ve nevzine tatlısından yedi.