Kelime tanımını bul

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
parkinsonizm

Parkinson hastalığı için karakteristik olan, istirahat hâlinde iken kasların sertlik, zayıflık ve titremeleri ile görülen arazlar.

Vikipedi
Parkinsonizm

Parkinsonizm; tremor (titreme), bradikinezi (hareketlerde yavaşlık), rijidite (sertlik) ve posturel instabilite (duruş dengesizliği) ile karakterize bir klinik sendromdur. Parkinsonizm, Parkinson hastalığında bulunan birçok semptoma sahiptir; ancak bir hastalık değil, semptomlar bütünüdür. Parkinson hastalığı ise ilerleyici tipte nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinsonizm'in altında yatan birçok sebep vardır ve tanısını koymak karmaşık olabilir. Rao G, Fisch L, Srinivasan S, et al. Nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson hastalığı Parkinsonizm'in en sık sebebidir. Bununla birllikte, birçok farklı sebep de benzer semptomlara yol açabilir. Toksinler, bazı metabolik hastalıklar ve Parkinson'dan farklı bazı nörolojik hastalıklar bunun nedeni olabilir.

Parkinsonizm semptomlarının %7'si bazı ilaçları kullandıktan sonra ortaya çıkar. Bu semptomlara sebep olabilen ilaçlar; fenotiyazinler (perphenazine, chlorpromazine vb.), thioxanthene, butyrophenone (haloperidol vb.), piperazinler (ziprasodine vb.) ve nadiren de antidepresanlardır. İlaç ilişkili Parkinsonizm insidansı yaşla birlikte artar. İlaç ilişkili Parkinsonizm genelde başladığı seviyede kalmaya meyillidir, Parkinson hastalığı gibi ilerleyici değildir.http://www.parkinsons.org.uk/PDF/FS38_druginducedparkinsonism.pdf