Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, din b. (***) Hz. İsa'nın dirilişini anmak için
Hristiyanlarca kutlanan bayram
"Paskalya yortusunda, dinî tatillerde, büyük tatillerde Manisa'ya gelirdim." - P. Safa
Vikipedi
Paskalya ( Latince: Pascha, Yunanca: Πάσχα, Pascha, Aramice: פֶּסחא, "Pasḥa"), Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.
"paskalya" kelimesinin kullanım örnekleri.
Metropolit Melki Ürek, Paskalya geleneği gereği misafirlerine çikolata, şekerleme ve özel yapılmış çörekler ikram etti.
Bulgaristan'dan gelen Milen Hrıstov dün başlayan Paskalya Bayramı tatillerinin 9 Nisan'da sona ereceğini kaydetti.
Rusya kraliyet mücevhercisi Carl Faberge tarafından Romanov ailesi için yaratılan, mücevherli som altın bir stand üzerinde Vacheron Constantin bir saatin bulunduğu 50 Paskalya yumurtası çarlık rejimi devrildiğinde Bolşevikler tarafından ele geçirilmiş, bir kısmı satılmıştı.
Ayrıca yıl boyunca da çocuk tiyatroları, sihirbaz gösterileri, özel şovlar, 23 Nisan Çocuk Bayramı, Cadılar Bayramı kutlamaları, Paskalya kutlamaları, çocuklara özel yılbaşı partileri, dans dersleri, poni festivali ve özel doğum günü kutlamaları yapılıyor.