Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
pastörizasyon
  • isim Süt, bira, meyve suyu vb. maddelerin bozulmasına yol açacak mikroorganizmaların yok edilmesi için özel aletlerde 75 °C'ye kadar ısıtılıp birdenbire soğutulması yoluyla uygulanan işlem
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
pastörizasyon

Patojen mikroorganizmaların vejetatif biçimleriyle saprofit mikroorganizmaların % 90–99’unun yıkımlanmasının amaçlandığı ısıl işlemleri.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
pastörizasyon

Patojen mikroorganizmaların vejetatif biçimleriyle saprofit mikroorganizmaların % 90–99’unun yıkımlanmasının amaçlandığı, normal atmosfer basıncı altında olmadan yapılan ve dolayısıyla suyun kaynama sıcaklığı olan 100º C altında yapılan ısıl işlem uygulaması.

Vikipedi
Pastörizasyon

Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. İçinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.

Bakterilerin ölüm eğrisi canlının bulunduğu asitlik yüzdesi ve uygulanan sıcakla orantılıdır ve bazı sebzelerdeki enzimlerin parçalanma başlangıcı olan 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısı uygulanarak o besin maddesindeki bozulma enzimi parçalanana ve o besin maddesine özgü bakteri öldürme ya da etkisiz hâle getirilme derecesine kadar ısı uygulanır. Besinin merkezindeki sıcaklık esas alınır. Ürünler besi kuvvetine göre bir yıldan bir haftaya kadar dayanıklık kazanır. Pastörize gıdaların ev buzdolabı şartlarında (5-7 °C) saklanması ve satışa sunulması uygundur. Tazeden daha uzun süre tüketilecek gıdalar pastörize edilerek kullanma süresi uzatılır. Süt 63 °C, Turşular 82 °C, Domates suyu 94 °C dereceye kadar ısıtılarak bakterileri etkisiz hale getirilir. Pastörize etme süresinin yarı süresinde madde genellikle suyla soğutularak 40 °C dereceye getirilmelidir, yoksa renk, kalite kayıpları olur.

Et ve etsular pastörize edilemez, faydası çok kısa süreli olur. Bu yöntemin yaygın olarak uygulandığı gıdaların başında süt gelir. Ayrıca meyve suları, bira ve şarap gibi içeceklerle bazı katı yiyecekler için de bu yöntem kullanılır. Isıl işlemin 101 ve üstündeki derecelerinde basınç da uygulanması gerekir ve buna sterilizasyon denir. Yüksek proteinli olan et, ve baklagilli sebzelerde ve un gibi karbonhidratlar ihtiva eden gıdalarda uygulanır. Hazır gıda olarak nitelendirilebilir.

"pastörizasyon" kelimesinin kullanım örnekleri.

Güneş fırınlarının başta yiyecek ısıtılması, pişirilmesi, tarımsal ürün kurutulması, pastörizasyon, damıtık su eldesi gibi çeşitli ihtiyaçlar kapsamında dünyada yaygın olarak kullanıldığını anımsatan Cüce, bu teknolojinin çevre dostu bir teknoloji olduğuna dikkati çekti.

Firmalar da iadeyi azaltmak için pastörizasyon ve filtrasyon işlemi uygulamaktadır.

Üzüm işleme tesisinde, sap ayırma, parçalama gibi işlemlerden sonra suyu sıkılan üzümlere, filtrasyon ve pastörizasyon işlemleri uygulanıyor.

Ham Balın kalitesini doğru anlamak, doğru tarif edebilmek adına kristallenme ve pastörizasyon kelimelerini anlamak gerekiyor.