Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
plasenta
  • isim, anatomi Döl eşi
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
plasenta

Etene.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
plasenta

Döl yatağında, anayla dölüt arasında bulunan, dölütün ve ananın kan damarlarının birbirine yakın bulunduğu, ozmozla besin ve oksijen değişmesini sağlayan damarlı, süngerimsi bir yapı.

Vikipedi
Plasenta

Plasenta (döleşi), anne ve fetüse ait iki dolaşım sistemini birbirinden ayıran bir organdır.

Plasenta kelimesi, Latince kek, Yunanca πλακόεντα/πλακοῦντα plakóenta/plakoúnta, πλακόεις/πλακούς plakóeis/plakoús, "düz, levha benzeri ",Henry George Liddell, Robert Scott, "A Greek-English Lexicon", at Perseus."placenta". Online Etymology Dictionary. kökeninden gelir. Türkçede Umay sözcüğü plasenta anlamına gelir.

Bir sperm tarafından döllenen yumurta hücresi ( zigot) ikiye, dörde ve sonra sekize bölünerek hızla büyümeye başlar. Bunun için yüklü miktarda besine ihtiyaç duyar. Besin maddelerini anneden alabilmek için, embriyo hücrelerinden bir kısmı plasentayı oluştururlar. Plasenta anneyle bebek arasındaki besin, oksijen ve diğer maddelerin alışverişini sağlayan yapıdır. Plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni özenle seçer ve bunları bebeğe taşırken, atık maddeleri ayırarak onları da annenin vücuduna gönderir.

Rahmin içi, fetüsü koruyan amniyon sıvısı ile kaplıdır. Amniyon sıvısı olmadan bir bebeğin anne karnında gelişmesi mümkün değildir. Bu sıvı sayesinde, hem anne ve bebek birbirlerinden faydalanırlar hem de korunmuş olurlar. 12 haftalık olduğunda ceninin kendi kan dolaşım sistemi gelişmiştir. Ancak oksijen ve besinlerin alımı, karbondioksit ve atıkların gönderilmesi için halen annesine bağımlıdır. İki dolaşım sistemi arasındaki değiş tokuş kanlar karışmadan gerçekleşmelidir, yoksa sonuç ölümcül olabilir.

Yapısı[ değiştir]

İnsanlarda, plasenta yaklaşık olarak 22 cm uzunluğunda ve 2–2.5 cm kalınlığında, en kalın kısmı ortası ve kenarlara doğru incelen geçici bir organdır.

Genellikle 500 gram ağırlığındadır ve koyu kırmızımsı-mavi veya açık kırmızı bir renge sahiptir. Fetüse 55–60 cm uzunluğundaki kordon ile bağlıdır. Kordonda iki umbilikal arter ve bir ven bulunur.Examination of the placenta

Umbilikal kordon, koryonik plağın içerisine diskodial bir şekilde bağlanır.

Plasentanın yüzeyinden dallanan damarlar, hücrelerin kalın olduğu bir tabakayla kaplı bir ağ içerisine bölünerek girerler. Bunun sonucunda villöz ağaç yapıcıkları oluşur. Anne tarafında bu villöz ağaç yapıları " Kotiledon" denilen loblara dönüşür. İnsan plasentası disk şeklindedir ancak bu biçim diğer memeliler arasında farklılık gösterir.Placental Structure and Classification

Plasentanın kendine has olan dallanması, açılarak incelendiğinde "Hayat Ağacı"na benzer bir görünüm bazı mistik düşünceleri mümkün kılabilir. Plasentanın kağıda bastırılması sonucu değişik biçimlerde ağaç desenleri elde edilebilmektedir.

"plasenta" kelimesinin kullanım örnekleri.

Diğer dikkat çeken bir çalışma ise cıva, anne karnında iken bebeği de olumsuz etkilemektedir ve anne ne kadar çok miktarda amalgam taşıyorsa plasenta ve anne sütü de o kadar fazla etkilenmektedir.

Daha önce erken doğum yapma ve erken haftalarda suyun gelmesi, idrar yolu enfeksiyonları, plasenta ile alakalı komplikasyonlar, amniyos suyunun fazla olması, gebelik döneminde cerrahi operasyon, karın bölgesine darbe almak, servikal yetmezlik, uterin ya da serviks ile ilgili yapısal anormallikler, sigara ve alkol kullanımı, anemi (kansızlık), ateşli hastalıklar, doğumlar arası sürenin çok kısa olması, sosyoekonomik düzeyin düşük olması erken doğum tehdidini ve riskini ortayla çıkarmaktadır.

Enfeksiyon ( idrar yolu enfeksiyonları ) Plasenta ile alakalı komplikasyonlar ( Plasenta previa, dekolman Plasenta ) Polihidramnios ( amniyos suyunun fazla olması ) Çoğul gebelikler Gebelik döneminde cerrahi operasyon Karın bölgesine darbe almak Travmatik olaylar Servikal yetmezlik Uterin ya da serviks ile ilgili yapısal anormallikler erken doğum tehdidini ve riskini arttırmaktadır.

Doğum öncesi ve doğum sırasında anne, fetus ve plasenta üçlüsünün fonksiyonlarının veya doğumdan sonraki dönemde pulmoner ve dokulara sunulan gaz değişiminin bozukluğuna bağlı olarak; fetus veya yenidoğanda hipoksemi, hiperkapni ve asidoz ile karakterize organ sistemlerinin işlevlerinde bozukluklara yol açan ciddi bir klinik tablodur" dedi.

Gebelikte bebeğin eşi veya tıbbi tabiri ile plasenta, normalde rahim iç duvarına hafifçe yapışıktır ve vajinal doğum sonrasında kendiliğinden 30 dakika içinde kendiliğinden ayrılır veya sezaryen sırasında doktor tarafından kolayca ayrılabilir.

Çünkü plasenta rahimden doğum sırasında ayrılmazsa annenin hayatını tehlikeye sokacak derecede ciddi kanamalar oluşturabilir veya doğum sırasında rastlantısal olarak tespit edilirse aşırı kanamaya yol açarak hayati tehlike oluşturabilir.

Bir gebede plasenta yapışma bozukluğu varsa bu gebe mutlaka tecrübeli bir merkeze sevk edilmelidir.

Gebelik takibinde kullanılan ultrason ile plasenta yapışma bozukluklarının tanısı tecrübeli ellerde yüzde 7787 arasında değişmektedir.