Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
solunum
  • isim, biyoloji Bütün canlılarda, oksijen alıp karbondioksit verme biçiminde görülen hareket, teneffüs
  • bitki bilimi Bitkilerde geceleri oksijen alıp karbondioksit verme, gündüzleri ise karbondioksit alıp oksijen verme biçiminde görülen hareket
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
solunum

Akciğerlerde havanın yenilenmesi, akciğer alveol havasıyla kan arasında gaz alışverişi, gazların kanda taşınması, kanla hücreler arasındaki gaz alışverişi ve hücrelerin oksijen kullanması karbondioksit üretmesi olayları içeren süreç, respirasyon. Dış solunum ve iç solunum olarak ikiye ayrılır.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
solunum
  1. Bir organizma ile çevresi arasında gaz alış verişi; havanın solunum organlarına çekilerek temizlenmesinden sonra kirlenen havanın dışarı verilmesi. Organizma ile çevresi arasında oksijen ve karbondioksit değişimi. Respirasyon, dış solunum.

  2. Bir organizmada oksijenin dokulara taşınması ve karbondioksitin atılması olan fiziksel ve kimyasal olaylar.

  3. Metabolik olarak oksidatif reaksiyonlar zinciri. Bu reaksiyonlarda son elektron tutucusu olarak oksijene ihtiyaç vardır. Atık ürün olarak karbondioksit ve kullanılabilir enerji meydana gelir. Hücre içi solunumu olarak bilinen reaksiyonlar üç aşamada gerçekleşir.

    1. Karbohidrat, amino asit ve yağ asitlerinden asetil koenzim A meydana gelir. Olaylar sitoplazmada gelişir.

    2. Mitokondrilerin matriksinde meydana gelen sitrik asit devri.

    3. Mitokondrilerin kristalarında meydana gelen elektron taşıma zinciri reaksiyonları. Hücre içi solunumu.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
solunum
  1. Atmosfer vaya sudaki oksijenin akciğer veya solungaçlarla alınarak kan yoluyla hücrelere ulaştırılması ve hücrelerde oksidasyon sonucu oluşan atıkların dışarı atılması.

  2. Metabolik olarak oksidatif reaksiyonlar zinciri, hücre içi solunum.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
solunum

(biyoloji, botanik, zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
solunum

(karşılık: respirasyon), (Lat. re = tekrar anlatan ön ek, Lât.spirare=solumak): Bir organizma ile çevresinde meydana gelen gaz alış verişi; havanın solunum organlarına çekilerek kanın temizlenmesinden sonra kirlenen havanın dışarı atılması.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
solunum

Karın boşluğu ile ciğerlere yeterli ölçüde hava alıp verme.

Jimnastik Terimleri Sözlüğü
solunum

Soluk alıp verme.

Vikipedi
Solunum

Solunum aşağıdaki anlamlarda kullanılır

  • Oksijenli solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijen bir elektron alıcısıdır).
  • Oksijensiz solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijenden farklı elektron alıcıları kullanılır).
  • Soluma, nefesin vücuda alınıp atılması.
  • Solunum sistemi, vücuttaki sistemlerden biri.
Solunum (fizyoloji)

Solunum sistemi, kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini sağlamaya hizmet eden bir sistemdir. En önemli görevi oksijen'in kana geçmesi ve kandaki karbondioksit'in dışarı atılmasıdır, bunun yanıda başkaca işlevleri de vardır (Bazı maddeler solunum sistemi vasıtasıyla da dışarı atılır). Bu işlevler soluma ile gerçekleştirilir. Türlere göre değişen solunum organları vardır ve buna bağlı olarak sistem bazı türlerde farklılıklar gösterir (Deri solunumu, solungaç solunumu, trake solunumu, akciğer solunumu)http://www.efzen.com/solunum-sistemi-dis-solunum-ic-solunum-hucresel-solunum-solunum-organlari/
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.

"solunum" kelimesinin kullanım örnekleri.

Normal kişilerin aksine, yatar pozisyonda abdominal yani karın organlarının toraksa doğru yer değiştirmesi, akciğer hacimlerinde daha da azalmaya yol açacağından bazı hastalarda ileri derecede solunum bozukluğu görülebilir.

Özdemir, kapsamlı bir check up da kan şekeri, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon ve hasar testleri, elektrolit ve mineraller, kan sayımı, kan grubu, lipid profili, tiroid fonksiyon testleri, vitaminler, HOMA-IR indeksi, tümör markerları, viral markerlar, tam idrar tetkiki, gaitada gizli kan, akciğer grafisi, tüm abdomen USG, tiroid USG, meme USG, EKG, efor testi, EKO, solunum fonksiyon testi, servikal smearin olması gerektiğini ifade etti.

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü; “Kapsamlı bir check up da kan şekeri, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon ve hasar testleri, elektrolit ve mineraller, kan sayımı, kan grubu, lipid profili, tiroid fonksiyon testleri, vitaminler, HOMA-IR indeksi, tümör markerları, viral markerlar, tam idrar tetkiki, gaitada gizli kan, akciğer grafisi, tüm abdomen USG, tiroid USG, meme USG, EKG, efor testi, EKO, solunum fonksiyon testi, servikal smear olmalıdır.

Solunum kontrolü, aksiyal uzama ve merkezi kontrol ile omurga eklemleri organize ve uyumlu çalıştırılır.

Solunum kontrolü, aksiyal uzama ve merkezi kontrol ile omurga eklemlerinin organize ve uyumlu çalıştırılması sağlanır.

Virüs hasta insanın solunum yollarından özellikle hapşırma ve aksırma ile damlacıklar içinde yaklaşık 1,5 metrelik mesafede etrafa saçılır.

Gribin insandan insana solunum yolu ile bulaştığını vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Kenan Ecemiş, “Öksürme, aksırma ile çevreye yayılan damlacıklar ile ve bu damlacıkların temas ettiği yüzeylerden virüs bulaşabilir.

Nuri Alaçakır ile gerekli müdahaleyi yaparak önce solunum desteği sonrasında diyaliz uyguladık.

Kongenital yolla, solunum yoluyla, alimenter yolla, genital yol ve deri yoluyla bulaşmaktadır” diye konuştu.

İnsanoğlu her gün solunum yolu (küf, toz, polen) ve ağız yoluyla (gıda) milyonlarca allerjen ile karşılaşmasına rağmen, bu zararsız yabancıları immün sistem ayırd ederek onları kabul eder.

Daha önce meydana gelen heyelan nedeniyle astım nedeniyle solunum sıkıntısı çeken ve kalp yetmezliği nedeniyle rahatsızlanan 77 yaşındaki Fatma Alpaydın isimli hastaya ambulansla ulaşılamadı.

Açıklamada, “Eğitim; Van Teknik OSGB Müdürü Rıdvan Keser, İşyeri Hekimi Engin Alçiçek ve İş Güvenliği Uzmanı Nergiz Üstünel Kaval tarafından ‘iş sağlığı ve güvenliğinin amacı, iş sağlığı ve güvenliğinin öncelikli hedefi, kapsam ve istisnalar, çalışan, çalışan temsilcisi, tehlike, risk değerlendirmesi, iş kazası, iş kazasından sayılan durumlar, yaş gruplarına göre, ilk yardım, ilk yardımın temel uygulamaları, hayat kurtarma zinciri, hasta/yaralının değerlendirilmesi, bilinç solunum nabız değerlendirmesi, temel yaşam desteği ve önemli aciller gibi konularda açıklayıcı ve uygulamalı bir şekilde anlatıldı.

Bunlardan biri; Nano tanecikler çok küçük oldukları için kıl köklerinden ya da deriden nüfuz edebilme veya solunum yoluyla vücuda alınabilme riskleri var.

Yoğun bakımın üçüncü katta olmasının tıbbi bir sakıncasının görülmediği, gerek Türkiye’de ve gerekse yurt dışındaki hastanelerde yoğun bakımların farklı katlarda olabildiği, tıbbi donanım açısından değerlendirildiğinde, yoğun bakım ünitesinde gerekli tıbbi donanımın bulunduğu, eksik herhangi bir cihaz ya da malzeme olmadığı, ambu (manuel solunum yaptırmaya yarayan alet) vb.

Hastaların yoğun bakımdan çıkartılıp alt katlara indirilme sürecinde ambu ile destek sağlanabileceğine dikkat çekilen raporda, "Ancak bu aşamada katta bulunan sağlık personeli ve itfaiye elemanları önceliği hastaların hızla nakline verdiği, bu süre zarfında solunum desteği sağlanmamasının beyin ölümü oluşmasında katkısının bulunması ihtimaline rağmen hastaların, hayati organ fonksiyonlarının kaybının nakil sırasında değil, yoğun bakımda solunum desteğinden uzak kaldıkları sürede gerçekleşmiş olmasının muhtemel olduğu düşünülmüştür" denildi.