Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
toplumculuk
  • isim, toplum bilimi Toplumsal refahı devlet inisiyatifinin getireceğini savunan, işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, hür teşebbüsü devletin ve sendikaların baskısı altında tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran siyasi öğreti, sosyalistlik, sosyalizm, erkincilik karşıtı
İktisat Terimleri Sözlüğü
toplumculuk

bk. sosyalist sistem

Felsefe Terimleri Sözlüğü
toplumculuk

1-(En geniş anlamda) İnsanların birlikte yaşayışlarında toplumsal adaletin sağlanması için gösterilen her türlü çaba. 2-(Kuramsal açıdan) Her insana, insana yaraşır bir yaşam sağlamak üzere, kişiler ve sınıflar karşısında topluma üstünlük tanıyan görüşler. Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının kamulaştırılmasını savunan öğreti. Karşıtı bk. erkincilik. 4- (Dar anlamda) Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında tek tek kişilerin, sınıfların değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran toplumsal düzen.

Toplumbilim Terimleri
toplumculuk
  1. Üretim araçlarını kamusal iyelik altında bulunduran, bu yolla ekonomik etkinliklerde kâr yerine insan gereksinmelerini en iyi biçimde karşılamayı amaçladığını savunan toplum düzeni.

  2. Böyle bir düzeni savunan toplumsal- siyasal öğreti.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
toplumculuk

Ana üretim maddelerinin elde edilmesi, dağıtımı ve kullanılmasında ortaklaşa mülk iyeliğini ya da devletçiliği öngören; kooperatifçiliğe, toplumsal hizmetlerin etkili biçimde görülmesine ve gelirin doğrulukla dağıtımına önem veren bir siyasa ve ekonomi görüşü.

"toplumculuk" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bunun yanı sıra Dokuz Işık doktrininde yer alan ahlakçılık ilkesinin yerine empatiyi, toplumculuk ilkesi yerine katılımcılığı, ülkücülük yerine strateji kavramını, milliyetçilik ilkesi yerine bireyciliği, gelişmecilik ilkesi yerine inovasyonu, ilimcilik ilkesi yerine otomasyon ve teknolojiyi, köycülük ilkesi yerine kırsal kalkınmayı; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller kavramını içeren hürriyetçilik ilkesi yerine özgürlükçülüğü, endüstri ve teknikçilik ilkesi yerine ileri teknolojiyi, sibernetik alanı yerleştirmişlerdir.

Hürriyetçilik ve şahsiyetçilik ilkesiyle yürüyecek, toplumculuk ile bütünleşecek, köycülük ile milletin efendilerini kalkındıracak, gelişmecilik ve halkçılık ile büyüyecek, endüstricilik ve teknikçilik ile çağın standartlarının üzerine çıkacağız.