Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tıp (***) Hastanın, hastalığı ve çevresi hakkında
verdiği bilgi, anamnezi
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Bir hastalığın hikâyesi, hastalığın geçmişi. Hayvan sahibi veya bakıcısı tarafından hastalığın meydana gelişi, durumu, şimdiye kadarki gidişi hakkında veteriner hekime verilen bilgi. Genel ve klasik olarak ikiye ayrılır.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Hastalığın mevcut durumu ve geçmişiyle ilgili bilgilerin tümü.
Vikipedi
Anamnez, doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak ona sorduğu sorulara sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür. Hastanın mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında, kendisinden ya da bir yakınından alınan bilgilerdir.
Anemnez, hastalığın teşhisinde en önemli adımlardan biridir. Hastanın yaşadığı rahatsızlık, geçmişte yaşadığı ve ailesinde görülmüş olan hastalıklarla beraber değerlendirilerek teşhisin konması için gerekli tetkikler belirlenir. Hatta bazen sadece anamnez alınıp teşhis de konulabilir.
Anamnez sırasında ilk önce hastanın kimlik bilgileri alınır. Daha sonra kendisinin dilinden rahatsızlıkları dinlenir. Daha önce geçirmiş olduğu belli başlı hastalıklar ya da ailevî bir hastalığı olup olmadığı öğrenilir. Sosyoekonomik durumu ve alışkanlıkları buna eklendiğinde hastalık için bir ön teşhis konur. Bunu fizik muayene takip eder.
"anamnez" kelimesinin kullanım örnekleri.
Deniz Gökalp Kaya, “İnceleme her tıbbi prosedür için başlangıcı oluşturan detaylı anamnez ile başlar.
Kadına yönelik değerlendirme Anamnez sonrası hasta muayene muayene edilir.
Hamit Güçlüer şunları söyledi: “14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, hasta bakımında niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları; hastalara, doğru düzgün anamnez alınmasına, fizik muayene yapılmasına izin vermeyen sürelerin ayrıldığı; nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı.
Oysa, biliyoruz ki, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru tanı koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir.
Artık gerçekten anamnez fizik muayeneye gerek olmadığını düşünebilirsiniz.
Oysa bugün biz hekimler ister birinci basamak ister ikinci basamakta, ister kamuda ister özelde hekimlik yapıyor olalım, her geçen gün, daha fazla hastayı, daha kısa sürede, doğru düzgün anamnez almaya bile vakit bulamadan muayene ve tedavi etmeye zorlanıyoruz.
Her şeye rağmen 14 Mart Tıp Bayramı’na giderken; hastalarımızdan ayrıntılı bir görüşmeyle anamnez alabilmemize, gerekli muayeneleri, tanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirmeyi, sağlık eğitimini yapabilmemize, Hizmet verdiğimiz insanlarımızla sağlıklı bir iletişim kurabilmemize, hasta randevularında hastalara ve bizden hizmet bekleyenlere yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.
Deniz Gökalp Kaya, şunları söyledi; “İnceleme her tıbbi prosedür için başlangıcı oluşturan detaylı anamnez ile başlar.
Alzheimer hastalığında risk belirleme için yapılacak olan ilk adım hasta anamnez fiziksel muayene, hafıza değerlendirilmesi sağlayan nöropsikolojik testlerle beraber beyin görüntülenmesi ve kan sayımı, karaciğer fonksiyonları, vitamin B12, folik asit, tiroid testlerini içine alan kan tetkikleri yapılmasıdır” diye konuştu.
Tanıda anamnez ve fizik muayene çoğunlukla yeterli iken, artrosentez, "Eklem sıvısının aspirasyonu" labarotuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri tamamlayıcı olarak kullanılabilir.
Tıp bilimi ve tıbbi teknoloji yıllar içinde ne kadar gelişmiş olursa olsun, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru teşhis koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir.
Öncelikle hastalıkla ilgili anamnez denilen ön bilgiler alınıyor, formlar dolduruluyor.
Anamnez alınamaması ve GİS yakınmaları şeklindeki başlangıç ve seyir nedeniyle perforasyon sıktır.
Veteriner İşleri Müdürlüğüne taşınan kedi üzerinde yapılan fiziki muayenede anamnez ve fiziksel muayene sonucu sol arka ayakta felç şekillenmiş olduğu ve kazanın kedinin ayağında dejenerasyon ve kangrenleşmeye yol açtığı tespit edildi.
Taleplerimiz arasında hekimlerin hastalardan ayrıntılı bir görüşmeyle anamnez alabilmeleri, gerekli muayeneleri, tanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirmeleri sağlık eğitimini yapabilmeleri ve hastalarla sağlıklı bir iletişim kurabilmelerine olanak sağlamak için iyi hekimlik için hastaya yeterli süre istiyoruz.