Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kerkenez
  • isim, hayvan bilimi Kartalgillerden, leşle beslenen, 35 santimetre uzunluğunda, kızılımsı tüyleri olan bir kuş (Falco tinnunculus)
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
kerkenez

Kartallar (Falconiformes) takımının, kartalgiller (Falconidae) familyasından, 33-35 cm kadar uzunlukta, tüyleri kırmızı, kara, kahverengi karışık, Avrupa, Asya ve Afrika'da ova ve yüksek yerlerde yaşayan bir tür.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kerkenez

(zooloji)

Tarama Sözlüğü
kerkenez

bk. kerkes

Zooloji Terimleri Sözlüğü
kerkenez

(Falco tinnunculus), Kartallar (Falconiformes) takımının kartalgiller (Falconidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 33-35 cm. Tüyleri kırmızı, kara, kahverengi karışık renklidir. Avrupa, Afrika ve Asyada ova ve yüksek yerlerde yaşar.

Vikipedi
Kerkenez

Kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından Doğangiller (Falconidae) familyasına ait Doğan (Falco) cinsi kuş türlerinden bazılarını kapsayan kuşlara verilen ortak isim. Bazen Bayağı kerkenez (Falco tinnunculus) da sadece kerkenez olarak isimlendirilir. Kerkes veya kerkez kelimeleri de kullanılır.

Tüm Eski Dünya'da bulunan kerkenez, en yaygın gündüz yırtıcısıdır. İnsanların bulunduğu ortama uyum gösterdiğinden dağlardan kırlara ve kentlerin ortasına kadar hemen her yere yuva yaparlar. Geniş bir alanı aralıksız tarar ve av bulmak için keşif uçuşuna çıkar; çok sayıda böcek ve kemirgeni avladığından avcı kuşların en yararlılarından biri sayılır. Kerkenezin Afrika'da yaşayanları varsa da Türkiye'de yaşayanlar çoğu yerli kuşlardandır.Büyük Larousse, Cilt, 20 Sf, 6639

Kerkenezlerin en önemli özelliklerinden birisi havada asılı kalabilmeleridir.

"kerkenez" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bölgede yapılan aramada, iki kişinin otomobilinde, 30 güvercin, 3 bıldırcın, 1 bozdoğan ve 2 de kerkenez ile kaçak avda kullanılan tuzak, dürbün, havalı tüfek ve kafes ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı ve fahri av müfettişi Tufan Dokucu'nun ihbarı üzerine Baharlı Mahallesi Sarıkamış mevkisinde kaçak kerkenez avı yaparken yakalanan Suriye uyruklu 3 kişi hakkında işlem başlatıldı.

Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin yoğun olduğu yerler seçildi.

Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türlerine özel yapılan yuvalar için, yoğun yaşadıkları yerler seçildi.

Kent merkezine 60 kilometre mesafede, yaban hayatı bakımından oldukça fazla türe ev sahipliği yapan tabiat parkında, bozayı, kızıl keçi, tilki, gelincik, sincap, sansar, yaban domuzu, kurt gibi hayvanların yanı sıra kaz, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, kuyruksallayan ve ispinoz gibi kuşlar da yaşıyor.

Kılkuyruk ördek, flamingo, kaya kartalı, balıkçıl, leylek, kerkenez, kaşıkgaga, çamurcun, yeşilbaş ördek ve boz kaz gibi göçmen hayvanlar yaşadığı sazlığa giden doğa fotoğrafı tutkunu İbrahim Pekpostalcı, 2'si suyun içinde 4'ü kıyıda olmak üzere 6 flamingonun katledilmiş olduğunu gördü.

Yırtıcı kuş avında canlı mühre olarak kullanılan 10 güvercin, 2 kerkenez ile canlı yakalanan ulu doğan, ekipler tarafından bakım ve kontrolü sağlanarak doğal ortamlarına bırakıldı.

Yırtıcı kuş avında canlı mühre olarak kullanılan 10 güvercin, 2 kerkenez ile canlı yakalanan ulu doğan, bakım ve kontrolü sağlanarak doğal ortamlarına bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekiplerince, hasta ve yaralı vaziyette bulunarak Tarsus Hayvan Parkı ekiplerine teslim edilen 4 leylek, 2 şahin, 3 kerkenez, 3 atmaca, 1 çobanaldatan kuşu, 7 kaya güvercini ve 4 ördeğin tedavisi tamamlandı.