Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat Yakın akrabadan olduğu için nikâh düşmeyen
(kimse)
- Başkalarına söylenmeyen, gizli
"Müdür, dosyadan başka bir rapor çıkardı. Kenarında kırmızı bir damga: Mahrem." - R. H. Karay
-
isim Sırdaş
"Az vakitte mahremlerimden biri oldu." - H. R. Gürpınar
Vikipedi
Mahrem, Elif Şafak'ın Ağustos 2000 tarihinde yayınladığı, alt başlığında "görmeye ve görülmeye dair bir roman" ibaresini taşıyan üçüncü kitabıdır.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi.Dinî kavramlar Diyanet.gov.tr. Erişim: 12 Kasım 2012. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir. Nâmahrem sözcüğü Türkçede yabancı, el anlamında da kullanılır.
İslâm'da mahremiyet durumu ikiye ayrılır: sürekli mahremlik ve geçici mahremlik. Mahrem kavramı gündelik kullanımda daha çok birinci grubu kastetmek için kullanılır. Kadınların mahremlerin yanında örtünmeleri ile ilgili -başlarını ve kollarını açabilmek gibi- çeşitli kolaylıklar mevcuttur.
Mahrem sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
- Mahrem - İslâmî kavram
- Mahrem - Elif Şafak'ın romanı
- - İnceleme araştırma kitabı
"mahrem" kelimesinin kullanım örnekleri.
Sanıklardan Ersin Bayram'ın "FETÖ'nün Hava Kuvvetleri mahrem yapılanmasının sivil kanadında görevli mahrem abi olduğu", kendi adına kayıtlı hattını kişisel işlerinde, Alya Abed Alımarı adına kayıtlı hattı ise örgütsel faaliyetlerde kullandığına işaret edildi.
Bu şemaya göre örgütün İç Anadolu Bölgesi Emniyet Mahrem Ünitesi İzdivaç İmamı Ömer kod adlı Mehmet Ümit Akbey.
ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ/SERTAÇ BULUR - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) örgüt finansmanını sağlamak ve himmet paralarını aklamak için Bank Asya'daki hesaplar üzerinden gerçekleştirdiği "bloke işlem oyunu"nda hesap sahiplerinden 5'inin ölü, 75'inin 18 yaşından küçük, 139'unun "mahrem imam", 727'sinin ByLock kullanıcısı olduğu, 308'i hakkında FETÖ üyesi olmaktan soruşturma açıldığı, 79'unun ise kamu görevinden KHK ile ihraç edildiği tespit edildi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 43 sayfalık iddianamede, FETÖ/PDY'nin askeri yapılanmasına yönelik soruşturmalarda, askeri mahrem imamlar tarafından "ankesör" ve sabit hat kullanılarak ardışık sırayla aranan 10 kişinin "terör örgütü üyesi olmak " suçundan 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Silahlı Kuvvetleri mahrem yapılanmasının deşifre edilmesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ankesörlü ve kontörlü sabit hatlardan belirli zaman dilimlerinde ardışık olarak aranmak suretiyle örgütle irtibat kurdukları tespit edilen 45 kişi gözaltına alınmıştı.
İddianamenin değerlendirme bölümünde ise "Şüphelilerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün mahrem asker yapılanması içerisinde asker abisi-imamlarının sorumlu olduğu kişilerden olmaları, bu kapsamda şüphelilerin kontörlü sabit hatlardan aranmak suretiyle örgütün benimsediği tedbir ve gizliliğe uymaları, bu amaçla gizliliği sağlamak için ankesörlü telefonla iletişim şeklini tercih etmeleri, şüphelilerin beyanlarının içeriği, şüpheliler hakkında ifade veren tanıkların beyanlarının içeriği bir bütün olarak değerlendirildiğinde, şüphelilerin 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur.
Alınan bilgiye göre, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün "mahrem askeri yapılanması" soruşturması kapsamında ankesörlü telefonlardan ardışık aramalar yaptıkları iddia edilen ve Uşak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan 3 askeri lise öğrencisi ile görevden uzaklaştırılan 1 teğmenin bulunduğu 4 şüphelinin işlemleri tamamlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki askerlerden FETÖ’nün mahrem imamları ile örgüt mensubu askerler arasında iletişim yöntemi olarak kullandığı ankesörlü telefonlar ile kontörlü büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri ve FETÖ terör örgütü ile irtibatları tespit edilen 2 binbaşı, 32 astsubay olmak üzere toplam 34 şüpheli hakkında 13 Aralık tarihinden itibaren gözaltı kararı verildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan ve 2014-2016 yıllarında mahrem imamlar tarafından ankesörlü telefondan ardışık ve bir düzen içinde arandıkları belirlenen 46'sı infaz koruma memuru ile mübaşir, zabıt katibi, icra memurunun da aralarında bulunduğu 60 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında 2014-2016 yıllarında mahrem imamlar tarafından ankesörlü telefondan ardışık ve bir düzen içinde arandıkları belirlenen 46'sı infaz koruma memuru ile mübaşir, zabıt katibi, icra memuru gibi kamuda çalışan 62 şüpheli hakkında yakalama kararı verilmişti.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Fethullahçı Terör Örgütü’nün asker mahrem yapılanmasının deşifresine yönelik başlatılan çalışmalarda, Kayseri’de bakkal ve büfe olarak faaliyet gösteren iş yerlerinde kontörlü olarak kullanıldığı anlaşılan sabit hatlardan ardışık aranan askerlere yönelik yapılan operasyonda 26 şüpheli gözaltına alındı.
Örgütün ‘Mahrem abileri’ tarafından defalarca ardışık olarak ankesörlü ve/veya kontörlü hatlardan arandığı tespit edilen şüphelilere yönelik olarak Muğla merkezli İstanbul Van, Ankara, İzmir, Hatay, Trabzon, Ağrı ve Kocaeli illerinde deniz, hava ve kara kuvvetlerinde görevli 22 subay ve astsubay ile daha önce ihraç edilmiş açıkta olan 5 kişinin belirlenen adreslerine eş zamanlı operasyon düzenlenirken, belirlenen adreslerde arama ve gözaltı işlemlerinin devam ettiği açıklandı.
Alınan bilgiye göre, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’nün TSK’daki mahrem yapılanmasının deşifresine yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında, ankesörlü telefonlardan ardışık aramalar yaptığı ileri sürülen 16’sı halen görevde, 1’i ihraç, 2’si emekli asker ile 1’i sivil 20 şahıs hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Terör örgütü FETÖ içerisinde "mahrem abi" konumunda olduğu, darbenin başarısız olması üzerine firari darbeci amiraller Hayrettin İmren, Nazmi Ekici ve Ayhan Bay'ı İstanbul'a götürülmesinde aracıyla artçılık yaptığı ve "ByLock" kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan eski öğretmen Mehmet Sarı da mütalaaya karşı savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Özkan Boduroğlu ve Aykut Çelik'e örgütün mahrem imamı oldukları iddiasıyla 9 yıl, İsmail Çolak'a 7 yıl 6 ay, Semavat Boduroğlu, Melike Esra Çolak ve Hasan Karakurt'a 6 yıl 3 ay, Özlem Karakurt ve Rabia Çelik'e ise örgüte yardım ettikleri gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.